(Nettavisen)

Nettavisen fikk siste nytt fra politiet onsdag like før midnatt

Risinggård forteller til Nettavisen onsdag kveld at han har studert bildene som har dukket opp i media fra Kongsberg nøye.

– Det kan se ut som at dette er en person som er utenfor bueskyttermiljøet, sier Risinggård til Nettavisen. Han omtaler det hele som en tragisk hendelse.

Les også: Drapene i Norge går verden rundt: - Blodig drap med pil og bue

Politiet bekrefter onsdag kveld at fem personer ble drept i hendelsen på Kongsberg. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb. Det er nå også bekreftet at den pågrepne mannen brukte en pil og bue i angrepene.

Les også: Siste nytt om Kongsberg-drapene

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg.

18.12.30: Første melding om hendelse i en Coop-butikk på Kongsberg slår inn på en av konsollene på operasjonssentralen til Sørøst politidistrikt.

18.13: Meldingen loggføres. Det meldes om en mann med pil og bue som skyter på folk.

Det sendes en patrulje til stedet, og det blir besluttet bevæpning. Umiddelbart etter sendes det tre patruljer til stedet. Til sammen var 22 patruljer involvert. I minuttene etterpå kommer det flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen, og det meldes om at personer er truffet av pilene.

18.17: Det sendes ut en såkalt PLIVO- hendelse (Pågående livstruende vold).

De tre nødetatene politi, brann og helse har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Kripos, PST, Nasjonale bistandsressurser, Oslo og Øst politidistrikt og Politihøgskolen bisto, i tillegg til mannskaper fra både ambulansetjenesten og brannvesenet.

18.18: Første patrulje får øye på gjerningsmannen.

Han anropes, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna. I minuttene etter dette leter mange patruljer etter mannen, og det er noen meldinger fra publikum om observasjoner.

18.28: Sørøst politidistrikt tvitrer:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

18.47: Mannen er pågrepet og ble sendt til arresten i Drammen. Det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Ut fra det politiet vet fremstår det rimelig klart at noen av drapene skjedde etter at politiet hadde kontakt med ham klokka 18.18, og det er mulig at alle drapene skjedde etter dette tidspunktet.

20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap, opplyses det på et pressetreff. Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

22: Ny pressebrifing med politiet:

Politiet vil ikke gå ut med antall drepte. Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier samtidig at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.

22.45: Statsministeren og justisministeren holder pressebrifing.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted på Kongsberg. – Hendelsene ryster oss, sier hun. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.

23.15: Fem personer bekreftet drept

Driftsenhetsleder Øyvind Aas bekrefter på et pressetreff at fem personer ble drept i hendelsen. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

2.00 natt til torsdag: Politiet går ut med informasjon om den pågrepne.

Den siktede er en 37 år gammel mann. Han er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg. Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder som følge av at det tidligere har vært bekymring knyttet til radikalisering.

5.00 torsdag: Mannens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, opplyser at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsene.

8.00: Politiet opplyser at siktede erkjenner de faktiske forhold.

9.00: I et brev til ordføreren i Kongsberg uttrykker kongefamilien medfølelse og skriver at de er forferdet over de tragiske hendelsene.

Også Danmarks statsminister Mette Fredriksen og FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som gir uttrykk for sorg og medfølelse.

10.00: Politiet opplyser at fire kvinner og en mann ble drept.

På en pressekonferanse i Tønsberg sa politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt at siktede har konvertert til islam. Den siste bekymringsmeldingen om ham kom i 2020.

11.30: Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen sier at siktede skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Han fremstilles for varetektsfengsling fredag. Den avgjøres trolig med kontorforretning.

Torsdag ettermiddag går flere medier ut med navnet på siktede. Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.

Spesialenheten for politisaker vil innhente informasjon fra politiet for å skaffe seg et bedre bilde av det som skjedde på Kongsberg onsdag kveld.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener voldshandlingene på Kongsberg framstår som en terrorhandling.

15.00: Politiet oppjusterer tallet på antall skadde fra to til tre. Den siste skadde kom seg selv til legevakt et annet sted.

37-åring er siktet

Politiet opplyser at en 37-åring nå er siktet for drapene på Kongsberg.

- Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept og to skadet i Kongsberg sentrum onsdag kveld. Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg. Han ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld, opplyser politiet.

- Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skriver politiet i en pressemelding.

- Samarbeider med politiet

Den siktede er fraktet til arresten i Drammen. og har fått oppnevnt Fredrik Neumann som forsvarer, opplyser politiet.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, sier mannens forsvarer Fredrik Neumann til NRK.

Advokaten legger også til at klienten hans er preget av situasjonen, skriver NRK.

- Kan se ut som en utenfor bueskyttermiljøet

Det var klokken 18.13 onsdag kveld at politiet fikk flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Risinggård forklarer at det på de så langt offentliggjorte bildene fra Kongsberg av det som hevdes å være en pil, verken er nok fjær, eller i det hele tatt noen styringsfjærer. Disse fjærene på pilene er brukt i bueskytteridretten.

– Hadde denne pilen hatt nok fjær, hadde det vært en annen sak. Derfor mener vi at vi med relativt stor sikkerhet kan hevde personen ikke tilhører miljøet, utdyper han.

Les også: Thomas så aksjonen på nært hold: – Uvirkelig

– Hvem som helst kan kjøpe

Presidenten vil presisere at pil og bue ikke er definert som et våpen, men et idrettstutstyr i alle land utenom Island, så vidt han vet. Det er også tillatt å bruke som våpen på vilt i Danmark, Finland, på Åland, Spania, Frankrike og deler av Italia.

– Det er slik at med pil og bue i konkurransesammenheng, så har man for eksempel skyting på 70 meter. Skal det være presisjon i dette, er det klart at pilen går ut med stor hastighet og kan gjøre stor skade, forteller Risinggård.

Etter viltlovens paragraf 20 er pil og bue ulovlig som våpen i Norge.

– Det er slik at når vi tar inn nye utøvere i idretten, presiserer vi hvor viktig det er å hele tiden være oppmerksom på at dette kun skal brukes mot blink. Vi har også hele tiden sikkerhetsregler for å unngå ulykker, forteller han.

Presidenten sier at han i sine 20 år i idretten, fem av dem som president, aldri vært med på en episode hvor andre personer har blitt skadet.

Risinggård legger til at bueutsyr er salgsvare, og at det kan kjøpes både i Norge og i utlandet.

– Sånn sett kan hvem som helst kjøpe det. Vi får fra tid til annen høre om at det er folk som ikke er organisert i idretten som har slikt utstyr, men vi har av naturlige årsaker ikke oversikt over hvem eller hvor mange det er snakk om, sier han.

Les også: 34 minutter fra melding til pågripelse

– Kan skade andre

Presidenten i Norges Bueskytterforbund sier at at det er vanskelig å si hvor raskt en pil kan skytes fra en bue.

– Det avhenger av hvor stor pundstyrke det er på buen og utgangshastigheten pilen har. Det er også årsaken til at vi i vårt miljø har sikkerhetsregler, fordi man selvfølgelig kan skade andre personer, sier Risinggård.

Han forteller at buesport er en av verdens største idretter, og at det bedrives i omtrent 170 land i verden. I Norge er omkring 2800 personer regnet som aktive bueskyttere.

– I det organiserte miljøet kan jeg bare skryte av utøverne i Norge, og som sagt har vi aldri hatt uhell hvor andre personer, verken egne eller fremmede, har blitt skadet, presiserer Risinggård.

Les også: Politihelikopter sirklet over huset til Morgen: – Man blir helt kvalm