– Vi er ikke ute etter noen supermennesker, men vanlige folk som liker å være ute

ØVELSE: Røde Kors Hjelpekorps trår til når noen er savnet eller skader seg utenfor vei. Noen ganger er det bare fotmannskaper som kan løse oppgaven. Her trener noen av medlemmene på å bære båre i krevende terreng. Fra venstre: Åse Pedersen, Arve Gjærevold, Lise Bakkerud og Tommy Langen.

ØVELSE: Røde Kors Hjelpekorps trår til når noen er savnet eller skader seg utenfor vei. Noen ganger er det bare fotmannskaper som kan løse oppgaven. Her trener noen av medlemmene på å bære båre i krevende terreng. Fra venstre: Åse Pedersen, Arve Gjærevold, Lise Bakkerud og Tommy Langen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Folk som kan ta seg fram i terrenget, og samtidig ha overskudd til å hjelpe andre. Det er den viktigste ressursen til Kongsberg Røde Kors Hjelpekorps.

DEL

Kongsberg Røde Kors Hjelpekorps trenger flere terrenggåere. De etterlyser friluftsinteresserte, som vil kombinere det å være ute med å hjelpe andre.

«Fritid med mening» er slagordet.

Travel sommer

– Vi ser at i en stressende hverdag, er det vanskelig for folk å komme fra. Spesielt hvis vi må ut i arbeidstiden, er det vanskelig for oss å mobilisere nok mannskaper, sier Tommy Langen, operativ leder i hjelpekorpset.

Han forteller at de nå har litt over 40 godkjente medlemmer i hjelpekorpset. Antallet har vært relativt stabilt de siste årene.

Hjelpekorpset har hatt en relativt travel sommer. I tillegg til leteaksjoner, har medlemmer blant annet bidratt ved skogbrannslokking, og inngått en samarbeidsavtale med brannvesenet for å kunne støtte dem.

– Vi trenger enda flere medlemmer. Det er viktig for dem som trenger hjelp at vi er nok folk til å reise ut kjapt, sier Langen.

LES OGSÅ: Fritid med mening

Grundig opplæring

Hjelpekorpset tilbyr – og krever – grundig opplæring i førstehjelp og redningstjeneste for å være aktivt medlem i hjelpekorpset, og starter en kursrekke nå i høst. Det er først to helger med førstehjelpsopplæring, før det blir en helg med overnatting ute og mer fokus på orientering og ettersøkning.

Det kjøres et grunnkurs i året i Kongsberg.  I tillegg samarbeides det med andre kommuner, så det er også mulig å ta grunnkurset andre steder.

TRENGER FLERE: Operativ leder Tommy Langen har behov for flere mannskaper.

TRENGER FLERE: Operativ leder Tommy Langen har behov for flere mannskaper. Foto:

Røde Kors-mannskapene er frivillige som trår til der offentlige og profesjonelle trenger støtte. Ofte er det snakk om oppdrag utenfor vei – i skogen og på fjellet, sommer og vinter.

–  Hjelpekorpset har selvsagt både ATV og snøscooter til å hjelpe seg med. Noen ganger er det imidlertid bare fotmannskaper som nytter, sier Tommy Langen.

LES OGSÅ: Fikk penger testamentert - oppkalte behandlingsrom etter giver

Godt samhold

Han forteller at medlemmene i hjelpekorpset kombinerer det nyttige med det sosiale i et miljø med godt samhold. De har også andre oppdrag, som førstehjelpsvakter ved idrettsarrangementer og ikke minst i Kongsberg skisenter i sesongen.

–  Vi er ikke ute etter noen supermennesker, men vanlige folk som liker å være ute. De vil få opplæring og utstyr for å klare oppdragene, sier den operative lederen.

– Hva er det beste med å være med i hjelpekorpset?

– Jeg trives veldig godt. Det handler om folka som er der, at vi har bra gruppedynamikk og spennende oppgaver. I tillegg er det også givende å kunne hjelpe, sier Langen.

LES OGSÅ:

Artikkeltags