Rømte etter maken - måtte bøte med livet

TUREN OVER: Etter å ha blitt bedøvet, ble ulvetispa Vilde fraktet med helikopter til Langedrag og flyttet over i en ventende bil. Senere ble hun avlivet. (Foto: Vidar Skreprud)

TUREN OVER: Etter å ha blitt bedøvet, ble ulvetispa Vilde fraktet med helikopter til Langedrag og flyttet over i en ventende bil. Senere ble hun avlivet. (Foto: Vidar Skreprud)

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Litt etter klokken 13:30 torsdag ble ulven Vilde, som hadde rømt fra ulvegården på Langedrag kvelden før, skutt fra helikopter med to bedøvelsespiler. Like etterpå ble det bestemt at ulvetispa skulle avlives.

DEL

– Av dyrevernmessige hensyn ble det bestemt at ulven ikke skulle slippes inn igjen i ulvegården, men avlives, forteller Tuva Thorson.
Beslutningen ble tatt i samråd med veterinærmyndigheter og annet fagpersonell både i Norge og Sverige.
– Hun ville neppe funnet seg til rette igjen i ulvegården nå, sier Thorson.
For en drøy uke siden rømte hannulven som sammen med Vilde skulle utgjøre lederparet i ulveflokken på Langedrag. Den ble skutt.

Flyktet

Tispa har ikke vært fornøyd etterpå, hun har savnet maken.
Den utløsende faktoren for rømningen var arbeide som ble utført inne i ulvegården onsdag kveld. Stress og tilnærmet panikk fikk ulvetispa til å forsøke å komme seg ut. Det klarte hun ved å ta seg opp på en murkant, der det hadde hopet seg ei liten snøfonn, og videre ut av innhegningen.
– Hun så en mulighet, og brukte den. I ettertid skulle en ikke tro det var mulig å komme seg ut på den måten, sier Tuva Thorson.
– Dette viser om ikke annet, at ulver er intelligente dyr.

Ulv i over 20 år

Selv om Langedrag nå har opplevd to ulverømmninger på litt over ei uke, mener Tuva Thorson sikkerheten er god.
– Men vi vil selvfølgelig ta fatt i dette og gjøre noe med den murkanten Vilde benyttet for å komme seg ut, sier hun.
Hun mener dette har vært to helt spesielle tilfeller, og at det korte tidsrommet mellom rømningene skyldes tilfeldigheter.
– Vi har tross at hatt ulv på Langedrag i over 20 år uten at noe slik har skjedd tidligere.

Mye mannskap

Det ble satt i sving et voldsomt apparat for å få fatt i ulverømlingen på Langedrag. Politiet var på plass, helikopter var i bruk og rovviltjaktlaget i Nore og Uvdal deltok i letingen. I tillegg var det med folk fra Direktoratet for naturforvaltning, fra Statens Naturoppsyn og fra veterinærmyndighetene.
Ulven holdt seg hele tiden i nærheten av Langedrag uten at det ble noen enkel oppgave for letemannskapene få fatt i henne. Hun kom med sine svar når Tuva Thorson lokket, men var likevel vanskelig å spore opp.
Det var en av skipatruljene fra rovviltjaktlaget som til slutt klarte å komme på sporet av ulvetispa. Dermed kunne skytteren i helikopteret komme i posisjon og sende i vei bedøvelsespilene.

Valper

Selv om Tuva Thorson synes det er leit at ulvetispa måtte avlives, er hun lettet over at det gikk såpass raskt å få fatt i ulven igjen.
Sett fra politiets side var aksjonen på Langedrag vellykket.
– Vi fikk fatt i ulven og leverte den tilbake til Langedrag, dermed har vi utført vårt oppdrag, sier politiførstebetjent Bjørn Lande ved Nore og Uvdal lensmannskontor.
Ulvetispa Vilde er den samme ville ulven som så absolutt ville inn på Langedrag før jul for et drøyt år siden.
– Et kraftig tilbakeslag for den videre avl i ulveflokken på Langedrag?
– Egentlig ikke, vi har de fire valpene Vilde fikk, fire flotte valper, sier Tuva Thorson.
Hun legger til at valpene vil klare seg godt uten moren, siden de nå er nærmere ett år gamle.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken