En vikingehøvding var han nok neppe, men at det var en stormann et stykke opp på rangstigen er det liten tvil om.
La oss spole cirka én måned tilbake da far på gården, Vebjørn Aasland, skulle utvide kjøkkenhagen og gravde opp foran huset. Sønnen Sigurd (11) var ute og lekte der faren hadde gravd. Plutselig snubler han over en jernstang. Han drar den opp av jorda og finner raskt ut at det ikke bare er en hvilken som helst stang, men et sverd. Et vikingesverd.
Gutten går stolt inn og viser fram det han har funnet. Far i huset gjør som rett er og varsler fra om funnet.
Så, mandag denne uka tropper flere arkeologer fra Kulturhistorisk museum i Oslo opp med spader og annet utstyr. For her skal det graves mer.
Arkeologene er usikre på om graven er flyttet på, men det tar ikke lang tid før de kan konstatere at de står midt oppe i selve vikingegraven.

Sjeldent i Numedal

I tillegg til det nesten én meter lange vikingesverdet og en skjoldbule som Sigurd fant, finner arkeologene en kniv, et hestebissel, en ringspenne og noen nagler. En velutstyrt mannsgrav, konkluderer de.
Funnene er svært sjeldne, og helt unike for dette området. Det er gjort mange funn fra middelalderen i Numedal, derav navnet middelalderdalen. Funn fra tiden før middelalderen – vikingetiden – er desto mer sjeldent.
– Vi må nok gå seks-sju år tilbake for et funn av tilsvarende størrelse fra vikingetiden. Det var i Krødsherad, sier Bernt Rundberget som er forsker med doktorgrad i jernutvinning og prosjektleder for utgravingen på Søre Aasland.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

 

Lang historie

I og med at det er gjort så få funn fra denne tiden vet man lite om hvordan samfunnet var på den tida. Arkeologenes dokumentasjon av fornminnene er derfor vel så viktige som gjenstandene de finner.
At gården på Søre Aasland er gammel er det liten tvil om. Første registrering som er funnet om gården er fra 1359. Funnet som nå er gjort viser at gården har en historie helt tilbake til 900-tallet.
Alt tyder på at mannen som ble gravlagt på Søre Aasland var jordeier, eller den frie mann, som arkeologene betegner han som. En viktig person, en eller annen form for stormann, tror forsker Rundberget. For det var ikke alle forunt å få med seg så mye i grava.
– Sverd, spyd, øks og skjold var standard våpenutstyr for den frie mann, forteller Hanne Lovise Aannestad, som er utgravingsleder og Komnes-jente.

Graver ut spyd

Før arkeologene fra Kulturhistorisk museum forlater Søre Aasland gjenstår det å grave fram den siste gjenstanden som har ligget i bunnen av graven – et spyd.
– Det er et langt og kraftig spyd. Borti 50 cm, tenker jeg, sier Hanne Lovise Aannestad mens hun peker og forklarer.
Spydet var vikingens håndvåpen. Det bærer absolutt preg av å ha ligget mer enn 1.000 år i jorda. Overflaten er gjennomrusten og skjør. Arkeologene må være ytterst forsiktige.
En gjeng skuelystne samler seg rundt arkeologene som føler et aldri så lite forventningspress. Med stødige hender vipper de opp spydet ved hjelp av hanskekledde hender og små spader. Forsiktig legges spydet på silkepapir i en eske som så tapes godt igjen.