Skal du sneipe røyken?

helsedirektoratet anbefaler mobil-appen "Slutta". Et av mange verktøy som kan hjelpe deg å stumpe siggen.

helsedirektoratet anbefaler mobil-appen "Slutta". Et av mange verktøy som kan hjelpe deg å stumpe siggen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Helsedirektoratet går tydelig ut i forkant av antirøykedagen. "Prøv en dag uten tobakk", er deres utfordring til røykerne.

DEL

Har du forsøkt å slutte før, men har begynt igjen, er du ikke alene. Åtte av ti som røyker har prøvd å slutte, og blant disse har nær halvparten prøvd tre ganger eller mer. Den gode nyheten er at øvelse gjør mester.

Prøv igjen

-    Har du forsøkt før, ikke la være prøve på nytt. Vi vet at dersom man har flere forsøk bak seg, så har man med seg erfaring som gjør at sjansen for å lykkes er større neste gang, sier fungerende avdelingsdirektør Astrid Nylenna i Helsedirektoratet.
Hun understreker at sjansen for å klare det på et gitt forsøk mangedobles med veiledning og medikamentell støtte.

Fem kjappe sluttetips

Før du hiver deg uti det er det lurt å gjøre noen forberedelser. Hvis du følger rådene nedenfor blir det kanskje enklere å nå målet om å bli røykfri.
1.    Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å bli helt røykfri. Skriv det gjerne ned.
2.    Bestem deg for å slutte helt og sett en sluttdato. Det kan være i dag eller om to uker eller på verdens tobakksfrie dag 31. mai.
3.    Følg regelen: Ikke ett eneste trekk! Hvis du tillater deg å røyke litt blir det mye vanskeligere å slutte. Gjør det enkelt for deg selv, kutt røyken helt.
4.    Legg en plan for hvordan du skal oppføre deg i risikosituasjoner eller når du får røyksug. En god metode er å gjøre enkle øvelser som går ut på å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du kan holde deg røykfri.
5.    Søk støtte! Det finnes mange gode gratis hjelpemidler hvis du trenger støtte. Ring Røyketelefonen 800 400 85, last ned appen «Slutta» eller meld deg på røyksluttprogrammet på slutta.no.  Kontakt fastlegen eller den lokale frisklivssentralen.

Flere tips finner du her. 

Artikkeltags