Hva har USA, Iran, Polen, Portugal, Hellas, Litauen, Russland og Frankrike til felles? Jo, de har alle elever på norskkurs i Kongsberg som nå snakker enda litt bedre norsk.

Og torsdag kveld feiret de alle diplomet sitt i paviljongen hjemme ved Per Ågren i Saggrenda.


LES OGSÅ: Raumyr feide resten av skolene av banen

– Gleder meg til hver time

Det er Per Ågren fra Folkeuniversitetet Kongsberg som har vært lærer for elevene som nå nettopp har fullført A2-kurs. Han er lærer for Folkeuniversitetet på 11. året, men likevel er det første gang han blir servert kake på en avslutning av endt kurs.

Ikke er det en hvilken som helst kake heller, han får servert en spinat- og blåbærkake fra Litauen!

– Å undervise norsk for motiverte, voksne mennesker er bare en energipåfyll i hverdagen, skryter Per.

LES OGSÅ: Kliner til med utekonsert i godværet

Besteforeldre fra Hemsedal

Blant dem som er på grillfesten/avslutningen torsdag kveld er portugisiske Hugo Ramalho. Han har bodd i Norge i fem år, og jobbet tidligere for FMC. Nå jobber han i Hvittingfoss, og ønsker å lære seg bedre norsk for å komme sterkere inn i arbeidslivet.

– Da vi startet var det ganske vanskelig å lære seg norsk, men nå går det bedre. Men flertallsbøyninger er fortsatt vanskelig, sier portugisiske Hugo på stødig norsk.

Amerikanske Lori Fisher har bodd i Kongsberg i ti måneder, og jobber som lærer på Kongsberg International School. Hun har en helt spesiell grunn til å hvorfor hun endte opp i Norge.

– Besteforeldrene mine emigrerte fra Norge til USA for lenge siden. De er fra Hemsedal, sier Lori som ville utforske sin norske side.


LES OGSÅ: – Dette er ikke noe man blir feit av

Økt norskkrav

Elevene skryter av Per som lærer, og alle har planer om å fortsette norskopplæringen til B1-kurs. Det er ingen tvil om at den gode tonen dem imellom hjelper på læringen. T-skjorten hans bærer han med stolthet: «Denne læreren har herlige elever".

- Jeg gleder seg til hver time med elevene, sier Per som kan fortelle at de gjerne står utenfor dørene tjue minutter før kurset starter.

– Dette er motiverte mennesker som ønsker å lære seg norsk for å skifte jobb eller komme lettere inn i det sosiale.

 Hver A2-kurs er på 42 timer, og skal i løpet av året økes til 60 timer per kurs. Kravene til norskkunnskaper i arbeidslivet økes, og fra 1. august blir det blant annet gjeldende et nasjonalt norskkrav for barnehageansatte. Det innebærer at søkere til barnehagejobber må ha tilstrekkelig med norskkunnskaper ved å ha avlagt en norskprøve og ha oppnådd nivå A2 på delprøven i skriftlig framstilling. De må også oppnå nivå B1 på delprøvene i leseforståelse, lytteforståelse og muntlig kommunikasjon.


LES OGSÅ: Saken om musikkteatret og kinoen ble utsatt