Politiet: Husk dette når du kjører bil i snøværet

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange glemmer å tenne baklysene. I snødrevet nå kan det bli skjebnesvangert.

DEL

(Tønsbergs Blad) Tirsdag ettermiddag var det flere kjedekollisjoner på E18 mellom Arendal og Kristiansand. Kjøreforholdene var langt fra optimale; det var snøføyke og sterk vind, og sikten var særdeles dårlig, melder politiet og Statens vegvesen i en felles pressemelding.

– Politiet har lagt merke til at mange biler ikke hadde baklysene tent. De som hadde baklysene tent syntes nesten ikke gjennom snøføyka. Slik forholdene var der og da hadde det eneste rette vært å bruke tåkebaklyset i tillegg til baklyset.

Gjennom snøføyka opplevde vi at det var vanskelig å se bilen foran, og med normal motorveghastighet kom de så brått på at det var vanskelig å unngå sammenstøt. I tillegg gjorde snøen sitt til at vegbanen var ganske glatt.

I Kjøretøyforskriftene kapittel 28 om lys, lyssignal og refleks står det:

Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys. Ved bruk av kjørelys er det ikke påkrevet at baklysene er tent. Fører av bilen må sørge for at riktig lys er aktivisert i forhold til lysforholdene. Ved kjøring inn i f.eks. tunell skal baklys være tent.

Videre står det i forskriften at aktiverte baklys er påkrevet ved dårlig sikt. Det var det mange som ikke fulgte tirsdag ettermiddag på E18 mellom Arendal og Kristiansand.

Vi tror årsaken til at så mange ikke bruker baklys, er at frontlysene tennes automatisk som kjørelys når bilen starter. Dette skjer ikke med baklysene med mindre lysbryteren står i auto-posisjon eller er skrudd på. Denne problemstillingen har vært framme i media før, og med slike siktforhold som det var tirsdag ettermiddag er det ekstra viktig å være påpasselig med lysbruken.

Politiet og Statens vegvesen er begge etater som hele tiden arbeider for bedre trafikksikkerhet. Derfor minner vi nå bilistene om å bruke lys korrekt. Ved dårlig sikt bør man absolutt bruke tåkebaklys i tillegg. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.