Ifølge VG sier LO ja til riksmeklerens skisse

PÅ OVERTID: Riksmekler Nils Dalseide snakker med pressen en time før fristen. Midnatt natt til søndag gikk fristen for meklingen mellom NHO, LO og YS ut. Partene forhandler videre på overtid.

PÅ OVERTID: Riksmekler Nils Dalseide snakker med pressen en time før fristen. Midnatt natt til søndag gikk fristen for meklingen mellom NHO, LO og YS ut. Partene forhandler videre på overtid. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Meklingen mellom NHO og LO/YS er over, og riksmekleren Nils Dalseide skal om kort tid gi en orientering om utfallet. Ifølge VG sier LO ja til riksmeklerens skisse.

DEL

Flere medier meldte for kort tid siden at en ny skisse var lagt på bordet.
LO sier ja til riksmeklerens skisse, opplyser sentrale kilder som følger oppgjøret til VG.


Ifølge VG har partene fått en skisse til løsning som innebærer en ramme på om lag 2,8 prosent – én krone i generelt tillegg og to kroner og femti til lavtlønte uten lokal forhandlingsrett.


Andre viktige moment i skissen er at LO skal ha fått gjennomslag for at tre milliarder kroner fra konfliktfondet skal komme de såkalte sliterne til gode fram til 2023. LO skal derimot ikke ha fått gjennomslag for endringer i Obligatorisk tjenestepensjon (OTP), men partene skal ha blitt enige om at AFP skal utredes.


Partene har også blitt enige om at AFP skal utredes.

Meklet på overtid

Meklerfristen for NHO og LO/YS ble satt til midnatt natt til søndag. Samtidig sto til sammen 35.000 av LOs og YS' medlemmer i fare for å bli tatt ut i streik fra klokken 06 søndag hvis partene ikke ble enige. Begge fristene er nå gått ut.


Søndag morgen rustet partene seg med pizza til frokost, og det er ikke kommet andre signaler enn at meklingen vil fortsette utover dagen. En kilde opplyser til NTB at forhandlingene går tregt, men påpeker at så lenge partene sitter ved samme bord er det håp om å komme til en enighet.


Ifølge VG Nett skal det nå være lagt fram et forslag til løsning.

Et sentralt moment er at NHO skal nekte å imøtekomme LOs krav angående Obligatorisk tjenestepensjon (OTP). NHO vil beholde dagens ordning hvor opptjeningen først skjer fra vel 90.000 kroner. LO ønsker pensjonsopptjening fra første krone.

Les også: Varsler at 35.000 kan tas ut i streik fra søndag

Går mot den største streiken på 18 år

– Partene er villige til å arbeide videre etter fristen, opplyste riksmekler Nils Dalseide da han møtte pressen ved midnatt.

Ved 11-tiden er det ikke kommet noen signaler fra verken Riksmekleren eller partene om framdriften i forhandlingene. Det er fredsplikt så lenge partene mekler, men kommer ikke partene til enighet til slutt, går det mot den største streiken i Norge på 18 år.
Sakene det strides om i oppgjøret er AFP, tjenestepensjon, lønn og krav knyttet til reise, kost og losji for arbeidere som blir sendt på oppdrag. Mye tyder på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de står langt fra hverandre.

Fremgang

Kilder som følger lønnsoppgjøret fra innsiden, opplyste klokken 19 til [URL]VG;https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/m6p3E4/fristen-er-ute-fortsatt-ingen-enighet[\URL]at faren for streik da lå på 50 prosent.

Dalseide opplyser imidlertid at det er fremgang i forhandlingene om AFP.
– Vi har arbeidet mye med AFP og brakt det et stykke på vei. Reise, kost og losji har vi også brakt et stykke på vei. Men det gjenstår flere poster der det er krav som er uløst, der det er betydelig avstand og veldig lite bevegelse, sa riksmekler Nils Dalseide til NRK rett før fristen gikk ut.
Meklingen har pågått siden onsdag. Fører ikke meklingen fram, kan storstreiken være et faktum. Dalseide mente at en streik kan unngås.

– Ikke uløselig

– Jeg mener det er mulig, men det forutsetter jo bevegelse. Jeg mener det ikke er uløselige temaer. Men det er partene som må velge mellom det som ligger på bordet og hva de kan få ut av en konflikt. Det er deres valg, sa Dalseide.

Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.
For allmennheten er det kanskje innen transportsektoren at konsekvensene umiddelbart vil bli merket mest. I tillegg til busslinjer i og rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir en rekke ferjesamband berørt.

(©NTB)

Les også: Begynner å grave i Sulusåsen fredag kveld

TechnipFMC-ansatte får svar i neste uke

Artikkeltags