Mats (16) en av de første til å benytte seg av ny ordning

SKOGBRUK: Mats Gjone har lyst til å kjøre maskiner i skogen på videregående til høsten

SKOGBRUK: Mats Gjone har lyst til å kjøre maskiner i skogen på videregående til høsten Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens mange gleder seg over å ha kommet inn på førstevalget til videregående, venter noen fortsatt spent på svar.

DEL

(Østlands-Posten) I vinter innførte utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen en forskriftsendring kalt friere skolevalg. Vedtaket gjør det mulig for elever å søke seg inn på videregående skoler i andre fylker enn der de har ungdomsrett.

Mats Gjone (16) fra Kvelde er en av de første elevene i landet som har hatt muligheten til å benytte seg av denne ordningen. Han ønsker å gå naturbruk ved avdeling Saggrenda på Kongsberg videregående skole i Buskerud. Der har de et tilbud som ikke finnes i Vestfold, nemlig skogbruk som fordypningsfag på vg2.

– Jeg vil jobbe i skogen og kjøre maskiner, sier Gjone.

Les mer: – 619 førsteklassinger har kommet inn på Thor Heyerdahl VGS

Nye regler

Han vet ennå ikke om det er det han får drive med på skolen til høsten. De nye reglene fungerer slik at elever som søker fra andre fylker kun blir tatt inn etter at elevene som tilhører fylket har fått plass.

– Etter at regelendringen kom så skal det være lettere å få plass i et annet fylke, for nå er fylkesgrensa opphevet på de plassene som er ledige, og sånn var det ikke før, sier Svein Kristiansen, inntaksleder i Vestfold fylkeskommune.

Grunnen til at fylkeskommunen ikke har kjøpt en plass til Mats på naturbruk i Buskerud er fordi vg1-tilbudet finnes på Melsom videregående skole på Gjennestad i Vestfold.

– For å holde det tilbudet i gang, er vi avhengig av at Vestfold-elevene benytter seg av det. De som har gått naturbruk vg1 her og ønsker skogbruk på vg2 kjøper vi plass til. Vi ivaretar de som ønsker skogbruk fordi vi ikke har det tilbudet selv, noe som gjelder alle tilbud. Har vi det selv, så kjøper ikke vi plass, forklarer Kristiansen.

Les mer: – Mange protesterte da fraværsgrensen ble innført - slik har det gått i Larvik

Fortsatt håpefulle

Både Mats Gjone og faren Vegard skulle ønske skoleplassen på Kongsberg videregående kunne vært kjøpt allerede fra første året, men skjønner at regelverket må følges.

– Dette handler om økonomi og så lenge det finnes et alternativ her i fylket, så må man benytte seg av det først. Det er jo sånn samfunnet fungerer. Det jeg er redd for som far er at han skal miste motivasjonen om han begynner på en skole han ikke vil gå på, sier Vegard.

Selv om de to synes det er synd at det ikke går på karakterene Mats jobbet hardt for på ungdomsskolen, velger de å holde håpet oppe.

– Jeg har hatt lyst til å gå på Saggrenda hele tida, det er det som har vært målet mitt, sier Mats. Han er nummer 11 på ventelista til naturbrukslinjen til skolen.

– Hvorfor han står som nummer 11 på ventelista har vi ikke fått svar på, men vi har et håp når det kommer til andreinntaket, sier pappa Gjone.

Mats er veldig spent på utfallet av andreinntaket, men har et alternativ om det ikke skulle gå etter planen.

– Hvis ikke jeg kommer inn på Saggrenda, blir det teknikk og industriell produksjon til høsten, og det er sikkert en spennende utdanning det óg, sier han.

Les mer: – Til høsten skal Sunniva gå på en skole litt utenom det vanlige: – Jeg skal langt utenfor komfortsonen min

Artikkeltags