– Vannmagasinene er klare til å ta imot vårflommen

I løpet av tirsdagen har vannmengden i Lågen økt med 60 kubikkmeter per sekund. Numedalslaugens brugseierforening anser likevel ikke at det er stor flomfare.

I løpet av tirsdagen har vannmengden i Lågen økt med 60 kubikkmeter per sekund. Numedalslaugens brugseierforening anser likevel ikke at det er stor flomfare. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kraftig snøsmelting samt nedbør kan forårsake flom på store deler av Østlandet i løpet av de neste dagene. Lederen i Numedalslaugens brugseierforening er imidlertid ikke bekymret for at Lågen skal flomme over.

DEL

Flomvarselet for store deler av Østlandet er nå oppgradert til oransje nivå, som er nivå tre av fire og regnes som alvorlig. Det melder Varsom.no.

Nils Runar Sporan i Numedalslaugens brugseierforening er ikke særlig bekymret for Lågen.

Ikke bekymret

– Prognosene vi har viser at vi ikke vil oppnå noe særlig over en normal flom i hovedvassdraget. Vi er ikke bekymret. Magasinene er klare til å ta imot vårflommen. Der er det god plass, sier Sporan.

Siste måling av vannføringen i Lågen tirsdag kveld viser 313 kubikkmeter i sekundet. Bare i løpet av tirsdagen har vannføringen økt med 60 kubikkmeter.

– Beregninger viser at det kan komme opp i 400 kubikkmeter i sekundet. Det er langt unna det vi anser som skadelige nivåer i hovedvassdragene. Det er sidevassdragene som opplever snøsmeltingen som skjer nå mest.

Nedbør

Det er varslet noe nedbør fra torsdag til fredag, men det er usikkert hvor mye som kommer. For våre områder ser det ikke ut til at det kommer de store nedbørsmengdene.

– Nå er vårflommen på Østlandet i gang. Det er ventet at temperaturene skal holde seg høye i mange dager fremover. Det er også ventet nedbør på Østlandet fra torsdag til fredag, men mengden og plassering av nedbøren er usikker, sier vakthavende hydrolog Per Alve Glad.

Kraftig snøsmelting gir stor vannføring i elvene, og Trysilelva, Glomma og Drammenselva trekkes fram som de vassdragene som vil bli mest utsatt for flom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.