Legionella i vannprøver på Kongsberg sykehus – alle dusjer og badekar stengt for bruk

Legionella: Ferske prøver viser at det er legionella i vannet på Kongsberg sykeshus. Vestre Viken opplyser til Laagendalsposten at de foreløpig ikke vet hva som er årsaken.

Legionella: Ferske prøver viser at det er legionella i vannet på Kongsberg sykeshus. Vestre Viken opplyser til Laagendalsposten at de foreløpig ikke vet hva som er årsaken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Rutinemessig kontroll av vannprøver tatt på sykehuset påviser legionella i åtte prøver. Det er foreløpig ikke påvist smitte hos noen pasienter.

DEL

Nå jobbes det på spreng for å finne ut hvor bakteriene kommer fra.

Får flaskevann

Den påviste legionella-typen skaper svært sjelden sykdom hos mennesker.

Mennesker med nedsatt immunforsvar kan utvikle sykdom hvis de får bakterien i seg ved inhalasjon av vanndamp, eller at bakterieforurenset vann kommer ned i luftrøret og lungene.

– Sengeliggende pasienter, pasienter med svelgevansker og intensivpasienter er pasientgrupper som har høyere risiko for å få drikkevann i lungene. Disse pasientene gir vi nå flaskevann. Ansatte og oppegående pasienter kan trygt drikke vann fra kran, sier fungerende klinikkdirektør på Kongsberg sykehus, Nina Kristiansen i en pressemelding fra Vestre Viken.

I desember ble det også påvist Legionella-bakterier på Drammen sykehus.

Vet ikke hvor det kommer fra

I følge Vestre Viken er det ikke påvist smitte hos noen pasienter som følge av legionellafunnet på sykehuset.

– Hvordan ble det oppdaget at var legionella i vannet?

– Vi gjennomfører faste kontroller, og det var på en av faste kontrollene dette ble avdekket nå nylig, sier klinikkdirektør i Intern service i Vestre Viken, Narve Furnes til Laagendalsposten.

Han har jobbet på Kongsberg sykehus i 15 år og har aldri opplevd oppblomstring av legionella før.

– Har dere funnet ut hvor det kommer fra?

– Det vil vi finne ut av. Fokus nå er å gjøre de tiltakene som skal til for å sikre vannkvaliteten. Så må vi jobbe videre med det tekniske og finne ut hvor det kommer fra, sier Furnes til Laagendalsposten.

Kan medføre smittefare

Legionellabakterier forekommer i små mengder over alt i naturen, men det er først når de formerer seg over tid i lunket vann i tekniske installasjoner at de kan medføre smittefare.

Det er satt i gang desinfeksjon med varmt vann av vannholdige installasjoner samt desinfeksjon med klor av dusjhoder og dusjslanger. I tillegg er det bestilt et vannbehandlingsanlegg som skal monteres så snart som mulig. Dette anlegget skal bidra til å fjerne legionella samt forebygge fremtidige utbrudd.

– Som følge av funnet på Kongsberg sykehus er alle dusjer og badekar stengt for bruk inntil det er montert legionellafilter. Dette er bestilt og monteres fortløpende, sier Furnes.

Artikkeltags