– Vi har sluttet å rykke ut

Politiet i Nore og Uvdal rykker ikke lenger ut til trailere som har kjørt seg fast, så sant de ikke sperrer for trafikken. Dette bildet er tatt i Kongsberg ved en annen anledning.

Politiet i Nore og Uvdal rykker ikke lenger ut til trailere som har kjørt seg fast, så sant de ikke sperrer for trafikken. Dette bildet er tatt i Kongsberg ved en annen anledning. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

At trailere står fast på fylkesvei 40 i Uvdal er blitt så vanlig at politiet har sluttet å rykke ut, med mindre vogntoget sperrer trafikken.

DEL

Vintersesongen er i gang på veiene i distriktet. Er det én ting man ikke ser fram til på Nore og Uvdal lensmannskontor, så er det utenlandske vogntog som står fast på fylkesvei 40 opp mot Dagalifjell.

Det skjedde forrige helg, og tirsdag denne uka var det nok et vogntog som sto fast. Denne gang på Høk.

– Lastebilene er for dårlig skodd, sier politiførstebetjent Bjørn Figenschou.

Rykker ikke ut

Mange av vogntogene har verken vinterdekk eller kjetting, ofte bare lavprofildekk. Nå har politiet øverst i dalen sett seg lei på problematikken og sluttet å rykke ut på slike saker, med mindre vogntogene sperrer for trafikken.

– Dette anser vi ikke som politisaker. De skjønner seg ikke på glatt føre og de får finne ut av problemet selv, og kjøpe seg skikkelige dekk og kjetting, sier Figenschou.

Figenschou mener at det må gjøre tiltak på grensa, slik at vogntog som ikke har skikkelig utstyr, ikke slipper inn i landet.

- Et dilemma

Også for Statens vegvesen utgjør slike situasjoner et problem. Deres jobb er å holde veien åpen, men i tilfeller der politiet ikke rykker ut, er det begrensa hva veivesenets representanter kan pålegge de utenlandske vogntogene.

– Det er politiet som har myndighet til å gjøre noe. Dette er et dilemma, sier Kjetil Bø, byggeleder i Statens vegvesen, med ansvar for Numedal.

Bø forteller at de har dialog med politiet rundt slike saker, men legger ikke skjul på at de ikke er helt på linje når det gjelder hvordan slike saker skal håndteres. Han opplever at det skal mye til for at politiet rykker ut, selv når vogntogene er til hinder for trafikken.

Lensmann i Nore og Uvdal, Arve Bjerke, kjenner seg ikke igjen i det Bø beskriver. Han opplever samarbeidet med Statens vegvesen som godt.

– Står det et vogntog fast og det trengs trafikkdirigering, gjør vi så godt vi kan. Men det er klart at vi rykker ikke ut på ethvert vogntog som står fast, sier Bjerke.

Han opplyser at vogntogsjåførene risikerer forelegg på mange tusen kroner, dersom de ikke har utstyret i orden.

Artikkeltags