Veien over Imingfjell blir ikke åpnet til påske

ÅPNES IKKE TIL PÅSKE: Imingfjellveien brøytes ikke til påske på grunn av villrein.

ÅPNES IKKE TIL PÅSKE: Imingfjellveien brøytes ikke til påske på grunn av villrein. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Villrein stanser veiåpning.

DEL

Villreinen på Hardangervidda har sine vinterbeiter på østlige deler av vidda. Nå står flokkene på 2.000 dyr øst for veien over Imingfjell. I tillegg står det også vel 400 dyr rett vest for veien, skriver Buskerud fylkeskommune.

De har nå bestemt at veien ikke blir åpnet til påske. Bakgrunnen for avgjørelsen er faglige råd fra Fylkesmannen i Buskerud, som er ansvarlig for villreinforvaltningen på Hardangervidda.

Tror reinen blir værende

Ifølge Fylkesmannen har villreinen stått i området i 6–7 uker, og det er lite trolig at de vil flytte på seg vesentlig de nærmeste dagene. Dette er avhengig av vær og vind og beiteforhold.

Når beiteforholdene bedres, vil villreinen trekke vestover mot kalvingsområdene. Brøyting kan da skje når flokkene har trukket over fylkesvei 124 og videre vestover.

Den 9,2 kilometer lange høyfjellsveien går fra Uvdal i Buskerud til Tinn i Telemark.

Håper de vurderer fortløpende

Nils Helge Tufto, driver Imingfjell Turistheim. For ham er det viktig at veien brøytes for å få mest mulig ut av påsketrafikken.

– Hvis reinen er der, så er avtalen at veien ikke skal brøytes. Så det er vi innforstått med. Men jeg håper at dette ikke er en endelig beslutning. Men at den vurderes fortløpende, og brøytes så raskt som mulig hvis reinen skulle flytte på seg, sier Tufto.

Han mener det ikke er for sent å brøyte veien verken fredag eller mandag.

– At veien er åpen har mye å si for påsketuristene. Derfor har jeg både et håp og et ønske om at de vurderer dette forløpende i dagene framover, fortsetter han.

LES OGSÅ: Usikker på om veien åpnes før påske

Artikkeltags