Nettavisen: Hunder hører inntil tre ganger så godt som oss mennesker. Derfor kan fyrverkeri og kraftige smell fort bli overveldende.

Festkvelden som for oss mennesker markerer inngangen til det nye året, kan for våre firbeinte venner fort bli en skremmende opplevelse.

Faktisk er nyttårsaften den dagen i året da flest hunder kommer på avveie. Det skyldes en kombinasjon av flere ting, mener Martine Fossem Nygaard, veterinær og produktsjef for dyreforsikringer i If.

– En hund kan høre inntil tre ganger så godt som et menneske. Når det ikke er mulig å forklare for dem at fyrverkeri og smell ikke er farlig, sier det seg selv at nyttårsaften kan bli en overveldende opplevelse.

– I tillegg er det mange som har besøk av folk som ikke er vant til viktigheten av å holde ytterdøra lukket. Da er det fort gjort at hunden sniker seg ut, får panikk av bråket og løper lengre av gårde enn planlagt. Så hold dører lukket og vær forsiktig med å slippe ut hunden uten bånd, legger hun til.

– Ved å eksponere hunden for fyrverkerilyder over tid – som man eksempelvis finner på YouTube og i ulike apper – vil den forhåpentligvis være mer avslappet når det braker løs på nyttårsaften. Vær så mye sammen med hunden som mulig og vis at du er trygg og rolig selv. Blir hunden redd, kan det være fint å avlede med leker eller godbiter, sier Nygaard.

– Øk volumet gradvis etter hvert som hunden venner seg til lyden. Dersom den bjeffer, peser eller viser andre tegn til frykt og stress, er det lurt å ta det litt med ro, så ikke treningen virker mot sin hensikt. Her er det selvsagt store individuelle forskjeller, fortsetter hun.

Rikard Spets, nasjonal talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.- Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00 på nyttårsaften. I tillegg må man velge et godt sted for oppskyting som er i god avstand fra dyr, sier han til NTB.

Medisinering er den siste utveien

Nygaard forteller at medisinering av hunder som sliter veldig kan være et alternativ, dersom opptrening og eksponering ikke fungerer.

– Det finnes flere beroligende midler på markedet. Feromondufter eller andre sprayer kan du få kjøpt reseptfritt i dyrebutikken eller hos dyrelegen. De kan være verdt et forsøk, forteller veterinæren.

Trening over tid kan hjelpe

Heldigvis finnes det ting man kan øve på for at nyttårskvelden kan bli overkommelig også for de firbeinte.

– En siste utvei er å ta kontakt med veterinæren for å få vurdert om din hund bør få en reseptbelagt medisin mot angst og uro, slik at nyttårsaften kan bli en litt mindre skremmende opplevelse.

Fem tips til kvelden:

Gjør hunden sliten og luft den godt før feiringen, slik at den er mer avslappet på kvelden. La hunden være et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, som for eksempel i en kosekrok, et hundebur eller liknende. Vær sammen med hunden hele tiden, og framstå trygg og rolig. Avled oppmerksomheten med leker og godbiter. Ha gjerne på tv eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene dersom hunden er redd.

Fyrverkerifritt hotell

Det finnes også andre alternativer, hvis man for eksempel bor utsatt til med tanke på fyrverkeri fra naboer.

– De siste årene har noen Nordic Choice-hoteller tilbudt opphold for hund og eier på såkalt «Fyrverkerifritt hotell». I fjor feiret 150 hunder nyttårsaften på flyplasshotellet ved Gardermoen. Slike tilbud, eller for eksempel å leie en hytte utenfor allfarvei, kan gi hunden en langt bedre opplevelse, sier Nygaard.