Nå er desember her og julehandelen er i gang for fullt. Mange har nok allerede kjøpt mye av det de skal, men jeg ønsker å komme med en liten refleksjon rundt julehandel. Hvert år overgår som oftest det forrige, med tanke på hvor mye penger vi bruker på gaver. Det er sikkert ikke bare meg som noen ganger sitter og lurer på hva vi skal kjøpe til de som «har alt» eller de som sier de helst ikke vil ha noe. Presset på å kjøpe de beste gavene, og gaver til alle og enhver, er stort.

Forbruket til Norge og store deler av verden er basert på et bruk- og kastsystem. I dette systemet blir lite lagd for å vare, og snedige reklamer får oss til å kjøpe langt mer enn vi har bruk for. Dette er et miljø- og klimaproblem, men også noe som skaper kjøpepress og øker forskjeller.

Jeg sier ikke at du aldri skal kjøpe ting, men vi som forbrukere har mye vi skulle sagt når det gjelder hvor vi legger igjen penger. Dette kan vi ha i bakhodet når vi handler, og vi kan legge vekt på ting folk trenger og ønsker seg. Det er mange muligheter for å kjøpe varer av kvalitet i Kongsberg og en god del varer kan i tillegg kjøpes lokalprodusert. Alt må heller ikke være nytt, det finnes veldig fint som kan handles brukt. Heldigvis er det mange muligheter for det i Kongsberg.

For at vi fortsatt skal ha et levende sentrum er det bra om vi som bor i kommunen, kjøper mest mulig lokalt. Vi vil vel heller ha lys i vinduene, enn ekstra mange pakker fra Internett i postkassa? I tillegg er vi i år i en spesiell situasjon som gjør at mange næringer sliter ekstra mye. Det er dessverre de bransjene vi virkelig kommer til å savne, skulle de blir borte; nemlig de mange bedriftene i Kongsberg som gir oss gode mat- og drikkeopplevelser, kultur, reiseliv og andre opplevelser for kropp og sjel som kommunen og nærområdet vårt tilbyr.

Så hvis du lurer på hva du skal gi til de som «har alt» til jul: Gå for en opplevelse. Noe som gir minner, glede og penger i kassa for de bedriftene i Kongsberg som kanskje har blitt hardest rammet i år.

Ønsker alle en god juletid og et godt nyttår!