– Kundene skal få vite hvem som produserer maten deres og hvor den kommer fra, slik at de kan ta informerte valg. Vi oppfordrer alle andre, både Kiwi og merkevareleverandører, til å gjøre det samme som vi har gjort i årevis.
Det sier Kiwis konkurrent, Coops kommunikasjonssjef, Harald Kristiansen.
Har du opplysninger i saken, kontakt Nettavisens journalist her!
– Undergraver tilliten til egne merkevarer
Bakgrunnen for uttalelsen er at Norgesgruppens butikker, som for eksempel Kiwi, selger en rekke egne merkevarer (EMV) uten å informere om hvilken matprodusent som står bak produktet.
Det gjelder produkter blant annet fra First Price og Eldorado. Som ofte er merket med Unil, Norgesgruppens eget merkevarehus.
Kundene hos Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris og Joker må i mange tilfeller google EFTA-nummeret for å finne frem til hvem og hvor varen er laget.
Dagligvarebutikker eid av Coop, Rema 1000 og Oda er til sammenligning åpne om hvem som produserer alle egne merkevarer.
Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, opplyser at dagligvaregiganten sluttet med å «skjule» informasjonen om hvem som har laget produktet i fjor.
Men så langt merker Kiwis kunder lite til det.
Da Nettavisen laget en stor sak på sammenligninger av egne merkevarer i samme butikk, ble Kiwi utelatt siden de fleste av varene var merket med Unil, Norgesgruppens eget merkevarehus.
En runde i butikken i dag, viser at flere produkter enn tidligere er merket med produsent. Men både First Price kjøtt- og karbonadedeig, Folkets kokt skinke og Eldorado ferdigsupper manglet merking.
Coop mener konkurrentens tidligere praksis har gått utover dem:
– Manglende åpenhet kan undergrave tilliten til EMV. Vi mener det er svært uheldig da EMV er viktig for å skape konkurranse i hyllene, noe Konkurransetilsynet har sagt gjentatte ganger.
Matbløffen: – Handler ikke om kvalitet
– Vanskelig for forbruker å sammenligne
Coop er ikke alene om kritikken. Forbrukerrådet mener praksisen har hatt konsekvenser for Kiwis kunder:
– Denne praksisen har selvfølgelig gjort det og gjør det fortsatt mye vanskeligere for forbrukerne å sammenligne ulike produkter, sier fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet.
Tilbake hos Kiwi møter Nettavisen Nina Fallet. Hun velger som oftest butikkens egne merkevarer for å spare penger.
Hun tar det for gitt at eggekartongen fra First Price, som hun akkurat har lagt i handlevognen, er fra Prior.
Da Nettavisen forteller henne at hun kan sjekke det ved å google EFTA-nummeret, klarer verken vi eller Kiwi-kunden å finne det på kartongen.
Dagligvarekundene reagerer: – Skittent spill
– Forbrukerne skal ha mulighet til å ta informerte valg
Mer enn 100 norske merkevareleverandører som for eksempel Orkla, Coca-Cola, Nortura og Mondelez er medlemmer i Dagligvareleverandørenes forening (DLF). Foreningen jobber blant annet for en rettferdig konkurranse mellom merkevarene.
– Det er forbrukerne som skal avgjøre hvilke varer som vinner konkurransen. Da må forbrukerne gis mulighet til å ta informerte valg, sier Mette Hanekamhaug, kommunikasjonssjef i DLF.
Norgesgruppen: – Gammel emballasje
– Vi er helt enig i at vår merking ikke er bra nok. Norgesgruppen bestemte seg i fjor for at vi skal merke tydeligere hvor og av hvem produktet er produsert, sier Rømmerud i Norgesgruppen.
Han sier de fortsatt har en del gammel emballasje igjen som allerede er trykket før ny er på plass. Mange produkter i Unil-serien ute i butikkene har allerede fått ny og forbedret merking.
– Når vil Kiwis kunder oppleve å bli informert om hvem som står bak varen på alle Unil-produktene?
– Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før den gamle emballasje er utfaset.
Norgesgruppen: – Vi legger oss ikke flate for kritikken
Rømmerud forteller at praksisen med å ikke oppgi produsent på egne merkevarer henger igjen fra en gammel sedvane i hele bransjen.
– Antagelig var det ønske om å være konfidensiell av konkurransehensyn, sier han.
– Hvordan vil du svare forbrukerne som har savnet og fortsatt savner opplysninger om produsent?
– Som sagt har vi endret praksis, og vi er enige i at det er viktig å skape tillit og trygghet rundt mat.
– Du svarer ikke på spørsmålet mitt? Hva vil du si til forbrukerne?
– Det er ikke så mye dramatikk i dette, og vi har ikke fått tusenvis av klager på det.
– Du svarer fortsatt ikke på spørsmålet mitt. Men la meg formulere det annerledes. Legger Norgesgruppens seg flate for kritikken?
– Nei, det gjør vi ikke.