(Nettavisen)

Nå er det høysesong for utenlandsturer. I tiden fremover skal det betales i svenske kroner, euro, dollar, danske kroner og en lang rekke andre valutaer.

Og med den rekordsvake norske kronen, er det viktigere enn noen gang å ha kontroll på pengebruken.

Les også: Kronekollaps: Massive endringer for nordmenns ferieplaner

Koster uansett mer enn «offisiell» kurs

Men hvis du tror du betaler den valutakursen du finner på Norges Banks nettsider, tar du feil.

Du vil alltid betale mer enn den offisielle kursen. I tillegg tar banken din en bit, selv om det ikke er noe «gebyr» ved varekjøp i utlandet.


Det normale er at banker deler ut kredittkortet som gir deg 1,75-2,50 prosent dårligere kurs, enn den Visa og Master Card selv opererer med. Dette kalles valutapåslag.

I tillegg er valutakursen Visa og Master Card benytter dårligere enn den offisielle kursen.

Opp til dobbelt så høyt påslag

Nettavisen har sjekket faktisk vekslingskurs fra bankutskrifter, opp mot den offisielle kursen fra Norges Bank over et halvt år.

Mens DNB forteller at de har et valutapåslag på 1,99 prosent, var det laveste valutapåslaget vi fant 2,06 prosent, mens det høyeste var på hele 3,97 prosent. Det ene er nesten dobbelt så høyt.

Dato Avvik fra Norges Bank-kurs
10. mai. 2023 2,92 %
5. mai. 2023 3,51 %
28. apr. 2023 2,06 %
21. apr. 2023 2,19 %
27. mar. 2023 2,75 %
25. feb. 2023 2,38 %
16. feb. 2023 2,35 %
27. jan. 2023 3,70 %
11. jan. 2023 3,46 %
5. jan. 2023 2,68 %
27. des. 2022 3,97 %
16. des. 2022 3,16 %
29. nov. 2022 2,76 %
3. nov. 2022 2,12 %

I eksempelet fra 27. desember viser Norges Bank en valutakurs mellom norske og svenske kroner på 0,9426, mens bankutskriften viser 0,98.

DNB forklarer det på denne måten:

– Visa og MasterCard setter sin kurs flere ganger daglig – basert på prisene de oppnår i valutamarkedet. Kursen vil aldri være lik eller under den Norges Bank setter. Totalt påslag vil derfor aldri være under 1,99. Valutahandel innebærer risiko og Visa og MasterCard tar nok også en margin før kursen til kortholderne settes, sier pressekontakt Lukas Loeb i DNB til Nettavisen.

nettsidene til Visa bekreftes dette: Selskapet opererer med en «mark-up» sammenlignet med den offisielle vekslingskursen som varierer svært mye. I løpet av få dager varierer dette påslaget fra 0,3 til 2,16 prosent.

Nettavisen har spurt Visa om årsakene til avvikene, men i et kortfattet skriftlig svar skriver selskapet at vekslingskursen velges av Visa basert på ratene som er tilgjengelig i valutamarkedet.

Er likevel den klare anbefaling

Til tross for det betydelige valutapåslaget, er det likevel ekspertenes klare anbefaling å bruke kredittkort i utlandet, og la kredittkortselskapene styre prisen. Dette selv om man får tilbud om å betale i «norske kroner».

– Valutapåslaget er gebyret kredittkortutstederen tar i tillegg til vekslingskursen. Påslaget er ofte i størrelsesordenen 1,75-2,5 prosent av kjøpesummen. Det er viktig å merke seg at kursen som kredittkortet operer med kan være en annen enn den som du typisk vil få hos en veksler eller som står på nettet. Det avhenger av hvilken referansekurs som kredittkortselskapet bruker, sier jurist i Forbrukerrådet Thomas Iversen til Nettavisen.

– Selv med valutapåslag er vår helt klare anbefaling å betale med lokal valuta når du er i utlandet. I dag skal lokal valuta være standard i EU, men det lønner seg alltid å dobbeltsjekke. Utenfor EU må du sjekk hver gang du trekker kortet.

Kontanter kan være ekstra dyrt

For å ta ut kontanter, kan det være enda noen fordyrende elementer.

Tar du ut utenlandsk valuta i norske minibanker eller vekslingskontorer, er det gjerne ulik kurs for kjøp av valuta, og det å veksle inn valuta.

– Forskjellen mellom kjøps- og salgskurs kan være svært stor, advarer Rune Pedersen i Smarte Penger.

Men i utlandet kan kostnaden fort også bli svært høy.

– Det varierer kraftig hvor mye du må betale for minibankuttak i utlandet. Kostnadene ved uttak kan bestå av et fast gebyr og/eller et prosentvis uttaksgebyr, forteller Pedersen.

Også her er det viktig å ikke gjøre uttaket i norske kroner.

På toppen av det hele er det en potensiell kredittkort-felle:

– For kredittkort vil det i mange tilfeller være en kostnad til, nemlig om uttaket renteberegnes fra uttakstidspunktet. Siden renten er såpass høy på kredittkort, vil dette utgjøre noen kroner, påpeker Smarte Penger-eksperten.