Gå til sidens hovedinnhold

Olsen og de som ikke har lenge igjen

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser med interesse innlegget fra Kongsberglistas kandidat Rødberg, som helt legitimt og forventet benytter innspillene mine i senere tid som påskudd til å fri til de eldre her i byen, altså kjernevelgerne til Kongsberglista.

Leser egentlig mest med fascinasjon mer enn interesse, for her blir jeg invitert til å overvære til en notorisk øvelse i å misforstå, og Rødberg strekker seg åpenbart etter en fast plass på landslaget.

Politisk polemikk uten rot i annet formål enn å preke til menigheten blir for meg som et slags tematisk antonym til det springende punktet i mitt engasjement, nemlig at byens innbyggere må forenes i et felles visjonsprosjekt, der ALLE føler de har en hånd på roret.

I dag er det sånn at det er de eldre som utgjør brorparten av de som finner veien til urnene førstkommende mandag. Og nei, ikke til de urnene man begraves i. Det var en spøk jeg fremmet på Krona under partilederdebatten. Jeg beklager forsøket på å blande komikk og politikk, ofte kan det være vanskelig for oss utenforstående å begripe forskjellen.

Men å hevde det er pessimistisk av meg å insinuere at mennesker i pensjonsalder ikke er å regne med i et tidsperspektiv der tematikken omhandler en langvarig satsing på å gjøre Kongsberg attraktiv som bosted for fremtidens arbeidstakere, blir vel stående som et kroneksempel på at alder ikke alltid er synonymt med visdom.

Forventet levealder for de som kutter navlestrengen på sykehuset mens dette blir lest er 79,7 år for gutter og 83,6 år for jenter. Man trenger ikke å være Vår Herre for å vite sånt Rødberg, det er derfor man har Statistisk Sentralbyrå. Hadde Rødberg, som er etterkrigsbarn, blitt født med like høy forventet levealder, hadde hun i følge oppgitt fødselsår på eget partis nettsider i dag hatt gjennomsnittlig ti år igjen å leve. Ti år er ingenting i denne sammenheng, om ti år ser Kongsberg omtrent ut som den gjør i dag, også i Haspa - så slapp helt av.

Om ti år er datteren min 23 år.
Det er hennes jevnaldrende som da har utdannet seg til blant annet å arbeide på sykehjem for å stelle pent med Rødberg og hennes jevnaldrende. Vi ikke råd til miste disse fremtidige 23-åringene til andre byer. Ei heller de som i dag er 23. Vi må derimot la de få lov til å være med å forme sitt eget Kongsberg allerede nå.
Jeg står med andre ord steilt på mitt utspill om at elevene på skolene her i byen burde få det største fokuset i debatten om byens fremtidige attraktivitet, ikke solbrune deltidsvikinger nede på Costa Blanca og alle de andre som stod til konfirmasjon i 1960.

Det var nettopp denne tematikken jeg ble bedt om å uttale meg om på Krona. Jeg skulle utfordre politikerne til å komme med sine partis løsninger på Kongsbergs ettertrykkelige behov for å fremstå som en attraktiv by å bo i. Kongsberg by anno 2019 har inkontinens. Byen lekker som ei gammal ei.

5000 utropstegn bak den påstanden står hver dag i kø ut av byen etter å blant annet ha vært på Næringsparken og tjent lønna si, for å bruke den på næringslivet i Asker og Bærum.

Apropos Rødbergs skråblikk på min betraktning om at Næringsparkens teknologi ikke akkurat definerer bybildet slik at vi kan kalle oss en Teknologiby. Nok en misforståelse.

Essensen i mitt utspill var at forventningene om å ankomme en teknologiby ved bygrensa ikke blir innfridd for verken turister eller bysbarn, den banebrytende teknologien befinner seg strengt bevoktet innenfor gjerdene rundt Kirkegårdsveien 45, altså Kongsberg Teknologipark. Av åpenbare grunner er det lagt dårlig til rette for masseturisme der inne. At støttebedrifter og andre funksjoner i byen nyter godt av næringsparkens tilstedeværelse er et selvfølgelig sidespor.

Hadde Rødberg som meg besøkt organisasjonen Ungt Entreprenørskap sin innovasjonscamp for elever ved Kongsberg VGS denne uken, hadde hun innsett hvor umusikalsk det er å fremholde dagens Kongsberg by som en verdig teknologiby. På denne campen ble utviklingen av byen vår visjonært og samstemt vedtatt og formet av mennesker med tærne så vidt uti voksenbassenget. Kanskje den mest sosialt engasjerte generasjonen vi har alet opp på denne snåle kloden.

Elevene tegnet et bilde av et ganske annet Kongsberg enn den byen vi kjenner i dag.

De tegnet et bilde av sin by, hvis de fikk bestemme. Kjempegøy var det, tusen takk for at jeg fikk komme og titte på hvordan en teknologiby kan se ut!

Naturligvis ble disse to dagene avviklet helt uten tilstedeværelse fra byens beslutningstagere.
Nei, la unga leke i fred, de skjønner seg ikke på teknologi og sånne vanskelige greier! Hilsen Teknologibyen Kongsberg.

Jeg digger bergensere, Rødberg! Den selvutviklede, allmenne aksepten du og dine sverddragere har for å fremsnakke absolutt alle aspekter ved Bergen, kanskje bortsett fra luftkvaliteten, er et forbilledlig eksempel til etterfølgelse for en litt traust ingeniørby som Kongsberg.

La meg i vennskapelighetens tegn legge til at bergensere har mye å være stolte av, mest beundringsverdig er dog evnen til å fortelle andre om det. Kanskje bør noe av det du skriver derfor settes på kontoen for at man er opplært til å male med bred pensel i de fleste sammenhenger.

Men å antyde at jeg i mitt engasjement i Lp, på Krona og andre steder de siste ukene i hovedsak har fremmet TV-spill som en løsning på byens utfordringer er et så inderlig og hjerteskjærende rop om semantisk førstehjelp at jeg ikke helt vet om jeg skal gi det et verbalt munn-til-munn eller aktiv dødshjelp.

Jeg velger det siste, av hensyn til leserens dyrebare tid. Men for all del, jeg elsker folk som tør å kline til, debatten blir morsommere da og kanskje det provoserer flere til å bruke stemmeretten sin?

Før tastaturmafiaen tar ladegrep, jeg mener altså IKKE at godt voksne innbyggere skal ignoreres. Det har jeg ALDRI sagt eller skrevet. Retten og iveren til å være med i samfunnsdebatten bør følge oss til gravlunden. Jeg mener heller IKKE at de aller yngste i byen skal bestemme alt.

Da hadde det vært tungt fokus på gratis kino, ingen penger til asfalt og Næringsparken hadde blitt omgjort til Skateparken.

Jeg gjentar, ALLE skal høres, ALLE skal føle de har en mulighet for å påvirke og ALLE skal ha et eierskap til byen vår. Også de unge. I dag er det ikke sånn.

Derfor er det viktig at de unge stemmer på mandag, og de eldre må ikke være så forbanna redde for å slippe tak. Det siste der var for ordens skyld ikke en ny urnevits.
 

Kommentarer til denne saken