Gå til sidens hovedinnhold

Om å rette opp feila fra i går

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den urealistiske planen for ombygging av Kongsberg kino gikk i vasken. Takk og pris. En behøver ikke å være rakettforsker for å se problemene med å bygge om en skreddersydd kino uten et eneste vindu til klasserom. Nå byr muligheten seg til å gi det ikoniske kinobygget tilbake den plassen det fortjener i Kongsberg. Og for å gå rett på sak: Kongsberg Jazzfestival har for lengst etablert seg som byens sterkeste merkevare, som hver sommer treffer et bredt publikum og som trekker titusener av mennesker til Kongsberg. Politikerne kan velge å gi bort Kongsberg kino til Kongsberg Jazzfestival. På den måten kan jazzfestivalen få et signalbygg som er jazzfestivalen verdig, og et visuelt blikkfang gjennom hele året. Etter evig ørkenvandring fra sted til sted, kan festivalens kontorer endelig slå rot og kinosalen kan bevares. Og publikum kan igjen få tilgang til bygget som kulturarena. Etter de feilslåtte planene om ombygging kan vi håpe at politikerne forstår at kino´n ikke er egnet til noe annet enn kultur.

Nei, jazzfestivalen har sikkert ikke råd, hverken til å vedlikeholde eller drive kinoen som jazzhus. Men jazzfestivalen har sponsorer som sammen med kommunen bør kunne ta regninga. Mot å kalle det, for eksempel, FMC-Kongsberg Jazz-arena, og samtidig få tilgang til en unik sal for konferanser og presentasjoner, til å ta i mot gjester og foredragsholdere som trekker et stort publikum, og kanskje også noen konserter og en og annen film …. En bar eller en pub med en liten scene i vestibylen …

Forsøket på å kvitte seg med kinoen for å rettferdiggjøre Krona funka bare ikke. Det må politikerne ta konsekvensene av nå og tillate en tilpasning som gjør sameksistens med Krona og kino´n mulig. En kan si mye bra om kinosalene og musikkteateret i Krona, lyd og teknikk og sittekomfort, men alt er og blir bortgjemt inne i en svær byggekloss med utydelig identitet, som et billig kjøpesenter uten lysreklame. Et bygg som neppe, heller ikke på lang sikt, vil oppnå status som ikonisk byggverk.

Fylkeskommunen innså til slutt at de hverken hadde råd til å bygge om, eller kunne bruke kinoen til skoleformål. Planene om å rive Flåtaløkka og bygge ny skole henger også i en tynn tråd. Alt blir for dyrt. Kanskje er ikke Tinius heller særlig egna som skolelokaler lenger? Har bygningsmassen fra 1959 gått ut på dato, tross oppgraderinger? Fylkeskommunen har svære etterslep på vedlikehold av sine bygg over alt. Dessuten kan det være at den videregående skolen ikke har noe å gjøre midt i byen i det hele tatt? På Raumyr har et svært og relativt moderne undervisningsbygg stått tomt i flere år. Det er til salgs. Er det ikke på tide at noen seriøst foreslår at den videregående skolen samler flest mulig av sine sju ulike enheter som er spredt ut over hele byen, i høyskolebygget på Raumyr?

Fylkeskommunen kan selge Flåtaløkka, Tinius, gymnaset og husmorskolen og kanskje langt på vei finansiere et kjøp på Raumyr. Noen vil sikkert kjøpe og utvikle skolelokalene i byen til leiligheter og butikker, og på den måten øke befolkningsgrunnlaget og handelen i sentrum. Tenk deg leilighet på kanten av Lågen og Magasinparken. Og så kan kino´n stå der som rosina i pølsa. Det handler om å rette opp feila fra i går. Bruk muligheten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.