Det har blitt vanskeligere og farligere å være barn på flukt, slår Redd Barna fast i en rapport som ble offentliggjort i høst.

Dette er også bakgrunnen for at Laagendalsposten i år arrangerer en helt spesiell julekalender, der det skal samles inn penger til Redd Barna med temaet «Barn på flukt».

(Les mer om julekalenderen nederst i saken)

Runder godt opp

Fra 1.–24. desember kan privatpersoner, næringsliv, skoler, barnehager, lag- og foreninger gi penger til julekalenderen. Nå har ordførerne i de fire kommunene våre bestemt seg for å bidra, med minst 1 krone per innbygger.

I Rollag kommune er de ifølge Statistisk sentralbyrå 1.388 innbyggere per andre kvartal 2020. Men ordfører Viel Jaren Hartmann ønsker å bidra med litt mer enn det, og runder godt opp.

I en sak til formannskapet innstilte hun at Rollag kommune gir 5.000 kroner til aksjonen.

– Vi synes dette er et godt initiativ. Barn på flukt er en sårbar gruppe, og særlig i disse dager når situasjonen er som den er i verden, sier Hartmann.

– Tas pengene fra avlyste julebord i kommunen?

– Nei da, vi har en reservekonto for ulike initiativ som dukker opp, så dette skal ikke gå ut over andre tjenester i kommunen. Og kommunens julebordsbudsjett er uansett slunkent, sier Hartmann.

Les også

Laagendalsposten etterlyser lokalt engasjement – vil samle inn mer enn en halv million kroner

Se litt utover egen kommune

I Kongsberg kommune bor det litt flere, nærmere bestemt 27.716 ifølge de ferskeste tallene til SSB. Men også i Kongsberg kommune vil de nok runde litt opp, i ifølge ordfører Kari Anne Sand.

– Utgangspunktet er 1 krone per innbygger, men rådmannen pleier å runde litt opp, sier Sand.

Hun synes julekalenderen var et var et godt initiativ i disse korona-tider.

– Jeg har i noen måneder mast om at vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt. Dette blir å sette det ut i praksis og se litt ut over vår egen kommune, sier Sand.

Hun sier kommunen støtter Laagendalspostens oppfordring om å gi en liten slant av pengene man sparer på avlyste julebord- og andre juleaktiviteter.

– Julens budskap handler om å ta vare på hverandre, og da er det fint å gi en gave der det trengs. Redd Barnas arbeid med barn på flukt er et godt tiltak, sier Sand.

– Positiv avslutning på et stusslig år

Oddvar Garaas er ordfører i Flesberg som ifølge SSB har 2.704 innbyggere.

– Jeg tenker vi runder opp til 3.000 kroner, så blir det et rundt tall. Det er kanskje ikke så veldig mye, men vi vil være med å dra lasset og oppfordrer også andre til å gi litt, sier Garaas.

Han håper innsamlingsaksjonen kanskje vil hjelpe folk med å løfte blikket litt, mot folk som har andre, og større problemer enn oss i Norge.

– Det har vært et stusslig år for mange. Det hadde vært fint å avslutte året på en litt positiv og god måte, sier Garaas.

To kroner per innbygger

Også Nore og Uvdal kommune gir et lite bidrag.

– Formannskapet har derfor besluttet å legge 5.000 kroner på bordet. Det tilsvarer cirka to kroner per innbygger, sier ordfører Jan Gaute Bjerke.

I kommunen bor det ifølge SSB 2.423 innbyggere.

– Jeg synes initiativet er bra og formålet godt. Vi har hatt en dialog med nabokommunene, og vi fant ut at dette var et positivt tiltak som vi har lyst til å støtte.

Hjelp Lp å hjelpe!

  • Fra 1.-24. desember kan privatpersoner, næringsliv, skoler, barnehager, lag- og foreninger gi penger til «Barn på flukt».
  • Innsamlingen er i regi av Laagendalsposten, men pengene går direkte til Redd Barna med temaet «Barn på flukt». Konkret innebærer dette varme klær, mat og et tak over hodet, men også gjenforening av bortkomne barn med familiene sine. Midlene vil også kunne gå til skolegang og helsetjenester for barna.
  • Hver dag gjennom desember vil de som har gitt penger det siste døgnet bli listet opp på nettsiden og i avisen. Det er også mulig å gi anonymt.
  • Hver dag vil vi presentere en artikkel knyttet til temaet «Barn på flukt» – eller vi skriver om en av måtene å samle inn penger på. Ta kontakt med redaksjonen@laagendalsposten.no for å tipse oss om hva du eller din bedrift gjør.
  • Alt innholdet som publiseres i forbindelse med julekalenderen vil være åpent og ikke ligge bak betalingsmur.
  • Hvor mye penger som har kommet inn kan følges direkte på laagendalsposten.no
  • Vi har satt et mål om å samle inn en halv million kroner i løpet av desember.

Les også

De har bodd 40 år i Norge – men glemmer aldri flukten fra Chile og den dagen familien ble gjenforent