(Tidens Krav)

«Tøm en av butikkene våre på 20 minutter (verdt 30.000 kr)». Slik frister Facebook-siden Elkjøp Stormarked, Kristiansund folk til å like et bilde og skrive kommentar på Facebook.

Men ingen kommer til å vinne noen premie. Facebook-siden er falsk, og Elkjøp-butikken i Kristiansund har ingenting med den å gjøre.

Facebooksiden ble opprettet tirsdag 10. desember og innlegget med eksteriørbildet av butikken i Kristiansund har i løpet av ett døgn fått over 2.200 kommentarer og 480 delinger.

– Det er bekreftet at denne siden er falsk og den er rapportert til Facebook. Så vi forventer at den er borte innen kort tid, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge, til Tidens Krav.

– Frustrerende

Elkjøp ble raskt varslet om den falske siden, og fikk sjekket den ut onsdag morgen. Rutinen er da å rapportere den slik at den fjernes.

– Det er veldig frustrerende, og vi pleier å informere om dette på nettsidene våre og på Facebook-siden vår. Det er utrolig trist at dette skjer, fordi innlegget har mange kommentarer og folk har brukt tiden sin på dette. Det er ikke ålreit i det hele tatt, sier Bergly.

Den falske siden har allerede fått flere negative anmeldelser på Facebook, der folk varsler fra om at det er svindel.

– Det er fint at folk holder øynene åpne. Det gjelder også falske eposter og sms-er som bruker Elkjøp-navnet, sier Bergly.

Får en del henvendelser

Elkjøp opplever ikke at problemet er større nå rett før jul, men mange Facebook-brukere får langt mer innhold som kan virke for gode til å være sanne nå før jul. Dermed kan også slike falske sider lett blande seg inn i mengden.

– Og virker det for godt til å være sant, er det som oftest det, sier Bergly.

– Får Elkjøp henvendelser fra folk som krever premier eller varer etter å ha deltatt i falske konkurranser eller sett falske tilbud?

– Vi opplever ikke det i butikkene våre, men kundesenteret vårt har fått en del henvendelser. Men det er også for å tipse oss om falske sider, sier Bergly.

Ute etter personlig informasjon

Jørund Heimholt driver enkeltmannsforetaket Datahjelperne.no og har en Facebook-side med snart 55.000 følgere hvor han opplyser om datasikkerhet og advarer mot svindel.

Han la selv ut et innlegg tirsdag kveld der han advarte mot den falske Facebook-siden som brukte navnet til Elkjøp Kristiansund.

– Hva er det de ønsker å oppnå med å lage slike falske sider?

– De er ute etter personlig informasjon, som navn, adresse, postnummer, poststed og fødselsdato – samt Visa-kort eller Mastercard, sier Heimholt.

De 2.000 som har kommentert innlegget risikerer nå å bli kontaktet av personene bak siden, med mål om å få noen til å gi fra seg kortinformasjon.

– Man lures ofte inn i dyre tjenester som kan koste rundt 800 kroner i måneden. Ellers får de bare tatt ut mer penger på Visa-kortet. Kortet må uansett sperres, sier Heimholt.

Han har ett viktig tips til alle som blir presentert for slike tilbud:

– Folk må kildesjekke facebooksider så de kan unngå å bli svindlet, sier Heimholt.