Aksjonerer for tryggere påsketrafikkAKSJON: NAF i samarbeid med bensinstasjonen Circle K står på påskestand for bedre påsketrafikksikkerhet.(F.v.) Tanja Angelsen Berg i Circle K og Camilla Ryste i NAF.

AKSJON: NAF i samarbeid med bensinstasjonen Circle K står på påskestand for bedre påsketrafikksikkerhet.(F.v.) Tanja Angelsen Berg i Circle K og Camilla Ryste i NAF. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Skal du på fjellet fredag kan du møte på frivillige fra NAF på bensinstasjonen Circle K i Lampeland.

DEL

For tiende året på rad står NAFs frivillige klare for å gi råd i påsketrafikken.

– Mange stresser med å komme seg til hytta, og det er da ulykker gjerne skjer. NAFs råd er å ta det med ro på veien, forklarer Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Bulkefredag

Fredagen før palmesøndag er utfartsdag for mange påsketurister. Dagens kalles ofte «bulkefredag». Flere folk på veien fører til flere ulykker.

– Ifølge Tryg Forsikring skjer de aller fleste sammenstøtene på ettermiddagen og kvelden. I 2017 registrerte forsikringsselskapet 1300 bilskader på bulkefredag, inkludert hundrevis av påkjørsler – gjerne bakfra, ved rygging og på parkerte biler, forklarer Ryste. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)


TRAFIKK: Påskeferie betyr flere biler på veiene. Fredag før palmesøndag blir ofte kalt bulkedagen, da mange bilister på veiene førere til mer kaos.

TRAFIKK: Påskeferie betyr flere biler på veiene. Fredag før palmesøndag blir ofte kalt bulkedagen, da mange bilister på veiene førere til mer kaos. Foto:

 

Sikre last og bagasje

– Ved bråstopp i 50 kilometer i timen, vil et nettbrett komme susende fra baksetet med en tyngde tilsvarende 12 kilo. I et slikt scenario vil en 20 kilo tung koffert treffe deg med et halvt tonns kraft. Da er det ikke sikkert du overlever, sier Ryste.

Ryste oppfordrer alle som skal reise med bil i påsken til å bruke god tid på å pakke bilen.

– Legg den tyngste bagasjen innerst og nederst i bagasjerommet, og stropp den helst fast. Dersom du bruker takboks må du sjekke både hvor mye vekt den tåler, hvor mye takstativene tåler og hvor mye taket tåler. Den laveste vekten er den du må følge, sier hun.

Tips til pakking av påskeferiebilen

• Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.

• Takboks er kun for skiutstyr og eventuelt klær. Ta hensyn til hvor mye vekt både takboksen, takstativet og selve taket tåler.

• Fyll riktig mengde luft i hjulene.

• Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte.

• Sikre dyr du har med deg i bilen.

• Oppbevar kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen.

* Et nettbrett eller en mobiltelefon kan gjøre stor skade ved en bråstopp. Skaff en holder som festes til setet foran.

* Når bilen din er tungt lastet oppfører den seg annerledes enn den pleier på veien. Kjør forsiktig!

LES OGSÅ:

Artikkeltags