Denne typen kriminalitet stupte så mye at politiet la ned hele avdelingen

FORSVARER: Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen forsvarer nedleggelsen av Operasjon grenseløs, og viser til at kriminaliteten går ned. Samtidig flytter den seg til andre arenaer, og da må politiet flytte ressursene dit, mener han.

FORSVARER: Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen forsvarer nedleggelsen av Operasjon grenseløs, og viser til at kriminaliteten går ned. Samtidig flytter den seg til andre arenaer, og da må politiet flytte ressursene dit, mener han. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Operasjon grenseløs, som sendte mange østeuropeiske kriminelle i fengsel, er stille og rolig gravlagt. Samtidig går den registrerte kriminaliteten kraftig ned.

DEL

(Tønsbergs Blad) Tidligere grenseløs-sjef, politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen, forsvarer beslutningen om å avvikle Operasjon grenseløs.

– Det har vært en enorm nedgang i antallet kriminelle østeuropeiske bander som kommer til Norge. Og kriminaliteten endrer seg. Den flytter seg til arenaer som kanskje ikke er like synlige som innbrudd og tyverier, og over til eksempelvis svindel og overgrep på nettet. Da må vi flytte ressursene dit, sier han.

LES OGSÅ: Vestfold-politiet ledet gigantaksjon mot litauisk narkonettverk

LES OGSÅ: Utenlandske kriminelle glir inn i mengden ved hjelp fra fastboende

LES OGSÅ: Så skjedde det igjen, minst fem GPS-tyverier fra tyske biler

Ikke i nærheten av 2009-nivået

– Samtidig er oppgavene fra Operasjon grenseløs flyttet til avdelingene for organisert kriminalitet, så vi følger fortsatt med. Innimellom dukker det fortsatt opp vinningskriminelle bander østfra, men det er ikke i nærheten av det nivået det lå på i toppårene 2008 og 2009.

Da var Kjell Johan Abrahamsen leder for Operasjon grenseløs. I 2012 ble jobben overtatt av Odd Kostveit i Telemark-politiet. Etter hvert ble oppgavene overtatt av politiavdelingene som har ansvaret for organisert kriminalitet. Både den, og vanlig kriminalitet er redusert, ifølge tall Abrahamsen legger fram:

Mens det i løpet av første halvår 2007 var drøyt 33.000 straffesaker i Sørøst politidistrikt, var det i løpet av samme periode i år 12.000 færre.

Vanlig vinningskriminalitet sank med nesten to tredjedeler:

– 13.500 saker første halvår i 2007, mot 5500 samme periode i år, sier politiinspektøren.

LES OGSÅ: Bilbande herjet på Østlandet–Nå er de i Vestfold

Tryggere å eie villa

– Hva har endret seg? Samfunnet, eller er det godt politiarbeid som ligger bak?

– Litt begge deler. Samfunnet har endret seg, også i Litauen og Polen, der mange mobile vinningskriminelle kom fra. Sakte, men sikkert har levestandarden der blitt bedre, avstanden til Norge er ikke lenger så stor som for ti år siden. Norske kriminelle, for eksempel narkomane som jaktet etter penger til neste dose, brøt seg inn og stjal et bilstereoanlegg, som de solgte videre. I dag har det nesten ingen verdi. I Vestfold gjorde vi to grep som virket godt: Det ble opprettet et såkalt gjengangerteam, som hadde god kontroll med norske gjengangere. Og vi hadde Operasjon grenseløs, som hadde god kontroll på utenlandske, tilreisende kriminelle.

Mens det er blitt tryggere å være bil- og villaeier, har andre typer kriminalitet vokst fram, ikke minst på internett. Det er Abrahamsen smertelig klar over.

LES OGSÅ: Lommetyvbande ble tatt etter TV2 program–nå er de dømt til fengsel

– Vi ser for eksempel at det blir flere sedelighetssaker. Og vinningskriminelle operer på andre arenaer enn før, arenaer som kanskje ikke er like lette å se og avsløre som vanlige innbrudd. Det foregår narkotikasalg på det dype nettet. Det skjer bedragerier og svindler der. Man kan sitte på et rom i Norge og bestille overgrep mot barn i en annen del av verden, og få det overført via internett. Og vi har åpenbart store mørketall.

LES OGSÅ: Vestfolding pågrepet i operasjon Dark Room

Får nøkkelrolle i nettkriminalitet

Derfor skal politiet fra 1. september ha nye, spesialiserte grupper i gang, kalt Digitalt politiarbeid. Politiets digitale spesialister blir lokalisert i dedikerte datalab-er rundt om i Sør Øst politidistrikt.

– Disse får en nøkkelrolle i den nye kriminaliteten. Ennå er det litt tidlig å si hvordan den endelige utformingen blir, sier Kjell Johan Abrahamsen.

LES OGSÅ: Innbruddsbølge på Østlandet–følg med

LES OGSÅ: Polsk «sykkelmafia» dømt

LES OGSÅ: Langt færre innbrudd

FÆRRE: Selv om det er færre østeuropeiske bander som opererer over Østlandet, dukker de fortsatt opp. Flere har spesialisert seg på å raide kostbare biler for stereo- og gps-utstyr, som fra denne splitter nye BMW-en som ble ødelagt utenfor Tønsberg tidligere i år.

FÆRRE: Selv om det er færre østeuropeiske bander som opererer over Østlandet, dukker de fortsatt opp. Flere har spesialisert seg på å raide kostbare biler for stereo- og gps-utstyr, som fra denne splitter nye BMW-en som ble ødelagt utenfor Tønsberg tidligere i år. Foto:

Artikkeltags