Det mener i alle fall forfatteren Haruki Murakami.

Og det er nettopp «det skrudde», galskap, sinnssyke og vanvittighet som er tema for neste års Glogerfestival i Kongsberg, kunne de kunstneriske lederne Isa Katharina Gericke og Frank Havrøy avsløre.

De to presenterte programmet for Glogerfestspillene 2023 i Kongsberg kirke fredag kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Isa og Frank la ikke skjul på at de gledet seg til å endelig kunne arrangere en vanlig Glogerfestival igjen, etter to år med pandemi.

– Det er utrolig mye bra på programmet i år, men det jeg gleder meg nesten mest til er å få møte mennesker igjen å få være nær, få være sammen. Jeg gleder meg til at folk kan få gode opplevelser i fellesskap igjen, forteller Isa ivrig.

Les også

Festspillenes «mor» gir seg ikke: Isa drømmer om å kjøpe hus i Kongsberg

Glogerfestspillene går av stabelen 25–29. januar 2023.

Se oversikt over hele programmet her: Program 2023

Ny styreleder

Glogerfestspillene har ny styreleder i år ved Bjørgulv Vinje Borgundvaag. Daglig leder er Margit Åsarmoen.

I kirken ble det presentert smakebiter på neste års artister og tema.

– Det går en tynn linje mellom genialitet og galskap. Kunsten er livets speil. Det er noe med menneskeligheten i musikken og alt vi opplever, siver inn i musikken og kunstens vesen.

– Slik verden er forrykt og gal, slik musikken er det også. Uten galskap og forrykthet ville ikke musikken og kunsten hatt det store spennet det har, sa Isa fra scenen.

og fortsatte:

– Hva ville musikken vært uten de store følelsene? uten de forrykte komponistene, de gale utøverne og alle de som står på kanten av livet?

Hvor går grensen mellom det geniale og det gale?

Årets tema skal være noe for alle, mener Isa og Frank.

– Jeg må særlig trekke fram samarbeidet mellom de lokale og særlig barn og unge. Jeg gleder meg veldig til MiniGloger og ikke minst samtaleserien på Mølla med Håkon Haugsbø fra NRK. Det blir også pub ala 1600-tallet. Både alvor og mer høytid er noe man finner på programmet.

Samtaleserie er rett og slett samtaler med Håkon som programleder og ulike mennesker innenfor samfunns og kulturlivet på EnergiMølla.
Temaene er: hvordan påvirker galskapens kraft menneskene i medisin, politikken, kunsten og kjærligheten? Av og til kan det geniale oppstå, men det kan også gå helt galt …
Hvor går grensen mellom det gale og det geniale?

Programmet er variert og inneholder alt fra Ode til Gloger, samtaler på Mølla, orgelhalvtimen, huskonserter, festspillsamtaler, konsertert i kirken, i musikkteateret kjente Kongsberg artister og utenlandske artister, det vil også være konsert i Efteløt kirke, på Jonas B Gundersen og på Fredheim kulturskole.

Noen av artistene som kommer er Eir Inderhaug, Ghislain Gourvennec, Gunnar Flagstad, Cecilie Løken Hesselberg, Hubert Wild, Liv Kristin Holmberg, Michael O'Donell, Sidsel Walstad og mange flere.