Gå til sidens hovedinnhold

Psykisk helse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leste leserinnlegget «Krafttak for psykisk helse» til høyrerepresentantene Line Spiten og Kristin Ørmen Johnsen i Lp 18. august, og ønsker å ytre noen kommentarer til dette.

Den 16. august hørte jeg på diskusjonen om «Samlokalisering av psykisk helsevesen og somatikk i de store somatiske sykehusene.» Foredragsholdere var bl.a. de kjente psykiaterne Randi Rosenquist og Svein Haugsjerd.

Over hele Norge er de psykiatriske sykehusene planlagt nedlagt. Vi fikk bl. a. se hvilke omgivelser som er rundt Veum psykiatriske sykehus i Fredrikstad på 110 mål naturtomt. Dette er solgt til Veum Smart City A/S. Pasientene er flyttet til Østfold sykehus Kaldnes. Der vikk vi se hvilke omgivelser disse pasienten fikk «lufte» seg i. Det lignet mest en luftegård i fengsel en bakgård med murvegger rundt hele.

Gaustad sykehus i Oslo med den idylliske beliggenheten hvor man kunne stelle med bl. a. hester og flotte turområder er tenkt solgt. Pasientene skal inn i en høyblokk på nye Aker med Sinsenkrysset som nærmeste nabo. Her blir det mye bråk med trafikk og helikoptre som lander/ letter. Blakstad er tenkt solgt, og mange flere til store protester.

Det ble lagt stor vekt på at bl.a. omgivelsene har en stor verdi i en tilfriskningsprosess for å få folk friske. Spørsmålet er om det blir «Stykkpris» her også, med kort tid på sykehus og viderebehandling i hjemmet, som planen er for somatiske pasienter. God tid til behandling er viktig for denne pasientgruppen.

Det er Høyres politikk dette og jeg spør. Handler dette om salg av attraktiv eiendom eller om pasientenes beste?

Kommentarer til denne saken