Gå til sidens hovedinnhold

Regjering og helseforetak, tenk konsekvenser

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære regjering og helseforetak: «Tenk konsekvenser i alle de krevende oppgavene dere står ovenfor.» Denne gangen gjelder det bygging av for små sykehus, ikke minst på Brakerøya i Drammen. Nå er det noen år siden det nye sykehuset i Østfold ble bygd - noe som endte med korridorpasienter fra og med åpningsdagen. Hvorfor ikke lære av dette? Nå er jo det samme i ferd med å skje på Brakerøya.

Det brukes årlig store summer på forskning når det gjelder helse, og takk for det. Dyktige personer finner stadig medisiner og behandlinger som kan gi gode og livsforlengende resultater for oss mennesker. Selv om verden endrer seg i raskt tempo, noen ganger i gal retning, vil jo gjerne de fleste av oss være med lengst mulig. Derfor håper jeg vi ikke kommer dit at det må gjøres valg om hvem som skal få hjelp på grunn av for liten kapasitet.

Norge er jo et kjempegodt land å bo i, og fra vi som oljenasjon ble et av verdens rikeste land, har vi vært innstilt på å spare til kommende generasjoner. Men et gammelt ordtak sier at man kan spare seg til fant!

Er det ikke en god måte å spare på og overlate et velfungerende samfunn til våre etterkommere? Eller skal vi fortsette å sette av penger i et stort oljefond som plutselig kan bli veldig lite pga. et økonomisk krakk? Å investere i et godt utbygd helsevesen med god kapasitet, er noe av det viktigste vi kan gjøre for våre etterkommere! Pandemien som nå herjer er et varsko om hvor viktig det er å satse på et godt helsevesen. I tillegg har vi en eldrebølge som vi vet kommer, og antall sykehussenger må derfor økes ved både små og store sykehus!

På nyhetene 14.09.20 ble det sagt at bl.a. akuttmottaket på det nye sykehuset på Brakerøya, blir for lite. Er det mulig? Dette viser jo hvor viktig det er at akuttberedskap i kirurgi kommer på plass igjen så snart som mulig her på Kongsberg, slik at Kongsberg sykehus kan avlaste Drammen sykehus på alle områder. Det er jo heldigvis gjort en mengde bra tiltak her ved sykehuset på Kongsberg i det siste, men uten kirurger og røntgenleger i døgnkontinuerlig vakt, er ikke lokalsykehuset vårt fullverdig! Det er skrevet side opp og side ned om at små lokalsykehus ikke har livets rett, men det er like mange som har erfart og mener det motsatte.

Et argument har vært at det ikke er dyktige medarbeider å få på små sykehus. Jeg tror ikke dette er helt riktig. Mange familier ønsker i dag å bo i litt mer rolige omgivelser enn storbyene kan tilby. Men det må ikke henge en nedleggelsesdom over lokalsykehusene. Trygghet er viktig for alle.

Det snakkes om å legge ned Ullevål sykehus, og i stedet bygge et «monstersykehus» ved siden av Rikshospitalet på Gaustad. Dette må vel sies å være en dårlig idé. Jeg leste under debatt/sykehus i Aftenposten av 25.03.2019 hvor 16 overleger peker på alle de negative konsekvensene en nedlegging av Ullevål sykehus vil medføre. For meg er det uforståelig at ikke fagpersonellets erfaringer er det som veier tyngst når slike alvorlige avgjørelser skal tas. I et demokrati må det samarbeide til for å få de beste resultatene. Derfor lytt til og samarbeid med disse for alt det er verdt. Jeg ser på det som en stor risiko for fremtidige pasienter og ikke la fagpersonellet ha en avgjørende rolle i så viktige saker.

Sammenslåinger skulle visstnok gi besparelser og store fordeler, men i det virkelige liv skjer ofte det stikk motsatte. Hvorfor må dette for enhver pris prøves når tidligere ordninger har fungert? Den gamle modellen med store og små sykehus som samarbeider, er meget bra. Forutsetningen for et godt samarbeid er at alle sykehusene har som et minimum akuttberedskap i kirurgi, medisin, døgnkontinuerlig labratoriumsavdeling samt en døgnkontinuerlig røntgenavdeling. En slik ordning vil gi et godt helsetilbud til de som hører til det enkelte sykehus sitt nedslagsfelt, og sykehusene kan lettere avlaste hverandre når alle sykehusene er fullverdige.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.