Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen sa ja – det betyr milliardkontrakt til TechnipFMC

Olje- og energidepartementet godkjente tirsdag utbyggingsplanen for Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Det betyr også milliardkontrakt for TechnipFMC.

I fjor inngikk Equinor en avtale med TechnipFMC, til en verdi av 1,8 milliarder kroner.

Det gjaldt prosjektene Breidablikk og gassimportsystemet for Snorre Expansion, der kontraktene er tildelt, samt Askeladd Vest, der det er inngått en intensjonsavtale.

Nå har Olje- og energiminister Tina Bru (H) tatt beslutningen om å bygge ut Breidablikk, med en total investeringsramme på 18,6 milliarder kroner.

Les også

Equinor gir TechnipFMC milliardoppdrag

I drift i 20 år

Breidablikk-feltet skal levere olje fram til 2044. Det er anslått at det er mulig å utvinne 180 millioner fat olje fra feltet, som skal være klart til oppstart i 2024.

Feltet ligger omtrent 185 kilometer vest for Stavanger. Skal feltet gå i pluss, må oljeprisen minst være på 31,7 dollar, skriver E24.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier i en pressemelding at prosjekter som Breidablikk bidrar til å utnytte allerede etablert infrastruktur, opprettholder produksjon, verdiskaping og sysselsetting, samt at de øker utvinningsgraden på sokkelen.

Les også

– Det er veldig tilfeldig at jeg er der jeg er nå. Jeg har aldri vært opptatt av karriere

Tilknyttes Grane-plattformen

Prosjektet består av et omfattende undervannsanlegg som skal tilknyttes Grane-plattformen som snart har produsert i 20 år.

– Breidablikk-prosjektet vil ha behov for betydelige vare- og tjenesteleveranser fra norsk næringsliv og vil på den måten gi ny verdiskaping og verdifulle sysselsettingseffekter både i berørte norske bedrifter og i det norske samfunnet for øvrig, sier Bru.

Rettighetshavere er Equinor (operatør), Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips Skandinavia. Equinor opplyser i en pressemelding at rundt 70 prosent av kontraktene vil gå til leverandører i Norge.

Les også

TechnipFMC satser på nytt vindkraft-samarbeid

MDG kritiserer Venstre

Lan Mare Berg og MDG er kritisk til at regjeringen har gitt grønt lys til prosjektet. Skytset rettes særlig mot Venstre.

– Det internasjonale energibyrået, oljebransjens eget analysekontor, sier at det ikke er behov for å lette etter mer olje og gass. Likevel fortsetter alt som før. Jeg skjønner ikke hvordan Venstre kan akseptere å la Høyre, Ap og oljelobbyen diktere oljepolitikken og forhandle bort fremtiden til barna våre for å få sitte rundt Kongens bord, sier Berg til NTB.

I mai fastslo Det internasjonale energibyrået (IEA) at det ikke er rom for noen nye olje- eller gassfelt hvis 1,5-gradersmålet skal nås.

Les også

Får 28 millioner til å videreføre den nye oljen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.