Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens narrespill om domstolsstruktur

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


På mandag lanserte justisminister Mæland nyheten om at regjeringen vil opprettholde alle tingretter slik de er. For å oppnå bedre utnyttelse av dommerkapasiteten vil regjeringen i stedet slå sammen rettskretsene slik at landet får 22 store rettskretser med en sorenskriver i hver rettskrets. Buskerud blir dermed en rettskrets med fem rettssteder i Drammen, Hokksund, Kongsberg, Nesbyen og Hønefoss. Sorenskriveren blir formodentlig plassert i Drammen.

Dette høres jo tilforlatelig ut og mange har uttrykt glede over at de små tingrettene er berget.

Men ministeren unnlot å nevne den lille detaljen at ifølge domstolloven er det kun inndelingen av rettskretser som er lagt til politisk nivå (Kongen i statsråd), mens myndigheten til å bestemme hvilke rettssteder som skal opprettholdes innen den enkelte rettskrets, og hvordan de skal bemannes, er lagt til Domstoladministrasjonen.

Dermed har en følgende scenario:
Først får en stortingsflertallet med på å etablere 22 rettskretser (i samsvar med domstolskommisjonens innstilling).
Dermed er politisk nivå mer eller mindre satt sjakk matt, og Domstoladministrasjonen kan i fred og ro uten plagsom politisk innblanding, starte en storstilt nedlegging av små og mellomstore domstoler til en også her står igjen med strukturen som er foreslått av domstolskommisjonen.

Å nei, kampen for å beholde tingretten på Kongsberg er bare så vidt begynt!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.