Her havner du ikke i turistfella

En vinterkveld i gamlebyen i Bratislava. Turister er ikke å se.

En vinterkveld i gamlebyen i Bratislava. Turister er ikke å se. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Innbyggerne i Bratislava har byen sin for seg selv.

DEL

– Hold dere innenfor gamlebyen. Der er det veldig fint. Utenfor gamlebyen får man fortsatt en følelse av å gå inn i kommunisttiden. Og det skjer heller ikke så mye der, sier hotellresepsjonisten ærlig.

Middelalderen

Hun har rett. Grå og triste bygninger ved hotellet avløses av en liten bykjerne med trange, buktende og brusteinsbelagte gatesmug, røde teglsteinstak og murbygninger fra helt tilbake til middelalderen. Her er det mer folkeliv i gatene, men absolutt ingen trengsel.

Slovakia er Tsjekkias lillebror, og Bratislava har langt fra den turiststrømmen som Praha har. Til det er Bratislava for liten og «urørt», men kanskje mest av alt bortgjemt og bortglemt. Foreløpig. Fra slutten av mars blir det enda enklere å reise dit fra Norge, da starter Norwegian med to ukentlige direkteflyginger.

En reise til Cuba

En togtur fra Bratislava til Praha tar mer enn fire timer. Til gjengjeld ligger Wien bare én times togtur unna. Men det er ingenting som tyder på at det kryr av østerrikere her i nabohovedstaden. Det er heller ikke mange andre turister å se.

– På denne tiden av året er det nok stort sett bare slovakere her. Og så dere, da, fastslår Michal Bobula og mikser en mojito.

Bobula er bartender på Havana Café i gamlebyens hovedgate, Michalská. Rett ved ligger Michalská brána – Sankt Mikaels port – et høyt tårn som er den eneste bevarte byporten fra det som var Bratislavas festningsverk i middelalderen.

Reise

BRATISLAVA: Sankt Martins katedral rager høyt, og på bakketoppen bak der igjen skjuler Bratislava borg seg i tåkeheimen.

Hemingwaysk

Ute er det surt og kaldt. Noen mennesker vandrer rolig gjennom byporten og forbi Havana Café. Inne i den «cubanske» baren produserer et lite, cubansk orkester varme og begeistring med ekte cubanske merengue- og salsatoner.

Baren er en kopi av Ernest Hemingways to favorittbarer i Havanna, ifølge bartenderen. Her serveres cubansk mat og cubanske sigarer, i tillegg til cubansk musikk og cubanske drinker.

– Vi er glad i den cubanske kulturen. Her inne kan folk drømme seg bort til mer eksotiske strøk, smiler Bobula.

Et utested for alle

Andre barer har navn som Rio Club, Greenwich, Barrock, Café Verne, Cverna, Paparazzi, Trafo og NuSpirit.

De to sistnevnte tiltrekker seg diskodanseløvene. Barrock og Rio Club er rockesteder med høy drinkfaktor. Paparazzi og Greenwich er cocktailbarer med popmusikk. Cverna er av den distingverte sorten, mens Café Verne er et rolig og alternativt sted der kjærligheten blomstrer i sofaene.

Kristian Beer Pub er en slovakisk ølbule. Den ligger tilbaketrukket til i Michalská, inn et smug og ned en bratt trapp. Helt innerst i lokalet – i en slags hule i kjellerbaren – sitter ni jusstudenter og drikker øl og shots. De overdøver den ugjenkjennelige musikken.

– Vi har fri i morgen. Na zdravie! skåler Barbora Bancáková.

Reise

UTELIV: Henrich Tóth, DJ på utestedet Remix, har oversikt over Michalská, hovedgata i Bratislavas gamleby.

Billig alkohol

Studiekameraten Jacub Daxner er påvirket av stemningen og alkoholen. Han har lyst til å fortelle hvor glad slovakene er i tsjekkerne.

– Tsjekkerne tror de er bedre enn oss, men vi elsker dem likevel. De tok all industrien da Tsjekkoslovakia ble splittet, men vi misunner dem ingenting. Vi må selv kjempe for en plass i Europa, men det er vanskelig med det liksomdemokratiet landet vårt har nå, meddeler han.

Halvliteren med øl koster halvannen euro, cirka 12 kroner. Det synes de fleste slovakiske studenter er dyrt, hevder Daxner.

– Ta turen til ett av de tre utestedene i det største universitetsområdet, Mlynská dolina. Der koster ølen bare én euro, proklamerer han.

– Nei, kom tilbake til sommeren. Da er det mange festivaler og livlig i gatene, stadfester Nina Bizonová.

Genuin opplevelse

– Men det er fint her nå også. Bare litt kaldere og roligere, innvender Barbora Bancáková og innleder en lidenskapelig diskusjon om fordelene og ulempene med Bratislava – og hva som er bra og dårlig med Bratislava om vinteren.

Selv om Jacub Daxner liker sine naboer i Tsjekkia, vil han heller anbefale en tur til Bratislava.

– Det er jo ikke akkurat fullstappet med turister og turistfeller her. Dermed får man også en mye mer genuin opplevelse, konstaterer han.

LES FLERE REISELIVSSAKER

Artikkeltags