Gå til sidens hovedinnhold

Rettferdig fordeling av vaksiner er Norsk Folkehjelps kampsak

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er andre gang vi ikke kan møtes, andre gang vi ikke går i tog. For koronapandemien har endret hverdagen vår og høytidene våre. Den har endret kommunikasjonen vår og måten vi fortsetter å kjempe for rettighetene våre. Rettighetene til arbeidere, kvinner, bønder, urfolk, ungdommer og andre folks deltakelse i demokratiet. Pandemien er en global krise, og som alle virkelige kriser så forsterkes de underliggende problemene. Folkehelsen trues og fattigdommen i verden har økt for første gang på 20 år. Nå, ett år etter at det startet, gjenstår ingen tvil: koronakrisen har økt ulikheten mellom folk – i Norge og i alle andre land.

Norsk Folkehjelp har partnere verden over. Vi ser kraftige tilbakeslag på retten til å organisere seg. Pandemien blir brukt som påskudd av makthavere for å stilne kritiske røster og grabbe til seg av fellesgodene. Regelverk forbigås fra Kambodsja til Ecuador for at noen få som har mye fra før, skal få mer. Arbeidsledigheten i verden går opp og de fleste mennesker har ingen permitteringsordninger eller trygd de kan klare seg på.

Midt i krisen ser vi altså stor mobilisering og evne til å svare på folks behov.

Her hjemme har frivillige pakket termosen og tatt med språkkafeen ut på tur. I Palestina driver partnere med smittevernopplysning og påvirkning for at palestinske bygningsarbeidere skal få tilgang til munnbind og Antibac. I Honduras fikk korona besøk av orkanene Eta og Iota som etterlatte seg over 150 000 mennesker uten mat og husly. Da begynte menneskerettighetsorganisasjonen MADJ med matutdeling ved siden av sin juridiske rådgivning. Det måtte de – fordi sulten dreper fortere enn viruset får feste seg.

De fleste land har ingen eller lite offentlige velferdssystemer og helsevesener er underfinansierte og overbelastet. Smitten og dødeligheten er høyest blant dem som hadde det verst fra før, men i motsetning til å svare med medmenneskelighet, stemte den norske regjeringen ned et globalt initiativ for mer rettferdig fordeling av koronavaksinene. For det er ikke bare dopapir som blir hamstret, det gjelder vaksinene også. Av 400 millioner utdelte vaksiner har 28 millioner gått til fattige land. Vi snakker om at 80 % av vaksinene i verden er kjøpt opp av 10 høyinntektsland. At for eksempel Sør-Afrika har måttet betale dobbelt og Uganda trippelt så mye som Norge for den samme AstraZeneca-vaksinen. Det er dyrt å være fattig.

Verden har brukt over 930 milliarder skattekroner på å lage vaksinene. Dette er fellesskapets penger, derfor må vaksinene være noe alle får – gratis. Oppskriften på vaksinene må deles slik at flest mulig land kan produsere vaksiner selv. Universell tilgang til koronavaksine er både den billigste, tryggeste og enkleste måten å avslutte pandemien på. Det krever at vi setter mennesker, miljø og helse foran profitt.

Støtt Norsk Folkehjelps kamp for rettferdig fordeling av koronavaksiner.

Kommentarer til denne saken