Gå til sidens hovedinnhold

Rødmet med god grunn

Halvor Syvertsen

Kongsberg

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lp melder at “Varaordfører i Kongsberg, Kjell Gunnar Hoff, er æresdoktor ved Riga Tekniske Universitet.”

Alle forstår at det må være naturlig å være flau over universitets-filial-byen Kongsberg, og campus KRONA; når han har den bakgrunnen og de utnevnelser som Hoff innehar. Når vi nå leser at Hoff er æresdoktor ved Riga Tekniske Universitet, så forstår de aller fleste at Hoff har større ambisjoner, langt større, for et universitet her på Kongsberg enn det som er mulig i det trangbodde og lite utviklingsvennlig KKP-bygget.

Lørdag ble vi vitne til en svært pinlig leder fra Jørn Steinmoen, hvor ansvarlig redaktør sterkt anmoder Kjell Gunnar Hoff til å legge seg flat.

Steinmoen som daglig leder av monopolavisa Laagendalsposten nærmest forsøker å styre ordskiftet i leserinnlegg, og nå på lørdag også i formannskapet. Etter å ha lest hans lederartikkel 30. mars, sitter jeg med det inntrykk at Steinmoen krever at enhver lokalpolitiker skal uttrykke begeistring for campus KRONA. Eller er det fordi uttalelsen kommer fra Kongsberglistas Kjell Gunnar Hoff, at Steinmoen føler sterkt behov for å kreve at denne politikeren legger seg flat og beklager en uttalelse som har årsaksforhold i den situasjonen universitetet her i byen har kommet i ? — En situasjon Hoff på ingen måte kan lastes for, tvert i mot. Og det vet Steinmoen meget godt.

Å uttrykke at man blir flau, og rødmer — over at Kongsberg har den nest minste filialen av sammenslutningen USN, det får redaktør Steinmoen til rope ut og kreve beklagelse.

Det er sterkt å beklage, synes jeg, at Kongsberg har fått etablert den nest minste av alle filialer av Universitetet Sør-Øst Norge så ulykksalig som i KRONA-bygget — men skulle det være noen i formannskapet som er tilfreds med situasjonen, så ville det ikke falle meg inn å be dem legge seg flate og beklage av den årsak. Jeg må akseptere at vi ikke alle sammen, har de samme ambisjonsnivå, for vår by.

Vi har ytringsfrihet i dette landet, men å kreve at enhver skal bli flau og rødme over KKP-bygget gjør jeg ikke. Selvfølgelig, ikke. Misforstå meg ikke feil, det må være rett og rimelig å være flau over at teknologibyejn Kongsberg fant å flytte høgskolen fra byens beste plassering, og ned i triste og trangbodde, og lite framtidsretta KKP.

Våre folkevalgte på Stortinget har ønsket å løfte kvaliteten på høyere utdanning i Norge; det gjøres ikke ved navneskifte, men å øke kvaliteten og gjerne kvantiteten med. Slik ville det seg ei, her i byen, av tre årsaker: Ap, Høyre og SV, med særlig vekt på Arbeiderpartiet med ordfører Vidar Lande. Å lage liv og røre på Vestsida, var det han jobbet for. Ettertiden viser at slik ble det ei heller.

Redaktør Steinmoen tiljublet KKP i alle dens faser, fra første stund. Den politiske slagsiden, og agenda for KKP, kom tydelig frem dengang, som nå i valgåret 2019 sist lørdag. Det er på høy tid at Steinmoen vurderer sin stilling.

Kommentarer til denne saken