Gå til sidens hovedinnhold

Rødt vil tette hullet i velferdsstatens tanngard

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tennene er en del av kroppen. Likevel er ikke tannhelsetjeneste likestilt med andre helsetjenester. Rødt vil prioritere en tannhelsereform hvor tennene behandles som en del av kroppen, med tak på egenandel som andre helsetjenester.

I Norge skal du skal få god og likeverdig helsehjelp uavhengig av hva du har på konto eller hvor du bor. Men det gjelder ikke tannhelse. Mange blir nødt til å utsette tannlegebesøk fordi det er for dyrt. En meningsmåling Opinion tidligere har gjort for Dagsavisen, viser at en av tre har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. SSB har dokumentert at tannhelsen varierer etter hva slags bakgrunn du har. Folk med dårlig råd har vesentlig dårligere tannhelse enn folk med god råd.

Det er usynlige køer i dagens tannhelsesystem, med folk som aldri får behandlingen de trenger. Arbeidsledige, uføre og studenter ligger over landssnittet blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebehandling. Når folk med dårlig råd må droppe tannlegebesøket, eller ta opp forbrukslån for å betale regninga, viser det at vi har et stort hull i velferdsstaten.

Flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjenester, uten å følge opp med tiltak og penger. Rødt mener alvor i denne saken, og er også villig til å bruke pengene som trengs: Av alle partiene er det Rødt som har foreslått desidert mest til tannhelse i budsjettbehandlingene i Stortinget de siste årene. Og vi har en realistisk plan for finansiering:

Rødts tannhelse-reform skal betales gjennom rettferdige skatteøkninger, i hovedsak for dem med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp. Folk som tjener under 600 000 kroner, vil ikke få økt skatt. For inntekter mellom 600 og 750 000 kroner innebærer Rødts forslag omtrent 2 300 kroner mer i årlig skatt på inntekt. Og dette uten å øke bruken av oljepenger.

Regjeringa har gjennomført usosiale kutt i flere tannhelsetjenester. Nedleggelse av offentlige tannklinikker og sentralisering har skapt lengre vei og mindre tilgjengelighet.

En tannhelsereform kan bli vår tids store reform for like helsetjenester for alle. Det er viktig for å sikre at stortingsvalget ikke bare gir et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskifte – et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.

Kommentarer til denne saken