Over hundre kom på slektstreff i Rollag

På lørdag ble det avholdt et stort slektstreff på Rollag bygdetun, hvor over hundre slektninger møtte opp fra Norge og USA. Veien til å få samlet så mange slektninger på et sted har vært lang.

DEL

– Når vi startet med å sende ut invitasjonen til slektstreffet, hadde vi ikke alle navn på plass i slektstreet og ei heller adresser til alle, derfor ble invitasjonene sendt ut til de vi hadde kontakt med, og deretter videresendt til alle i familiene, forteller Per Inge Myrann.

I helgen arrangerte han slektstreff med godt over hundre slektninger til stede. Kona hans Sonja og firmenningen Pat Artz var viktige medarrangører.

– Pat tok kontakt med meg på begynnelsen av 2000-tallet. Det var da jeg forsto at jeg hadde slekt i USA. Uten Pat så hadde det lite trolig vært et slektstreff her på lørdag, forteller Myrann.

Mange etterkommere

Tidligere skrev Laagendalsposten at Per Inge Myrann fra Rollag søkte etter etterkommere av familiene Chripsinussen, Fossebrekke, Lågargarden, Kjerre, Fløseth, Koppargaarden og Gaarder, som har vokst opp i Nord-Veggli på 1800-tallet.

Resultatet ble at mange dukket opp på arrangementet.

– 129 var til stede, og blant disse kom 24 fra USA, sier Myrann.

(Saken fortsetter under bildet)

SLEKTNINGER: Denne helga ble slektstreffet avholdt, og Per Inge Myrann kan melde at over hundre slektninger var til stede.

SLEKTNINGER: Denne helga ble slektstreffet avholdt, og Per Inge Myrann kan melde at over hundre slektninger var til stede. Foto:

Knut og Marte

Myrann forteller at alle deltakerne var direkte etterkommere med familie fra Knut Chrispinussen Laugergaarden født i 1805 og Marte Nilsdatter Laugergaarden født i 1802.

Laugergården er en gård i Veggli, på grensa til Nore. På denne gården oppdro Knut og Marte 6 barn: Krispinus eller Krispinius, Knut, Nils, Gro, Ole og Peder.

Per Inge er oldebarnet til Knut Knutsen Fløseth.

Nils og Ole utvandret til USA i 1868 og det var 24 etterkommere fra Nils Knutson som kom fra USA for å delta på slektstreffet.

(Saken fortsetter under bildet)

SPISEGLEDE: – I invitasjonen ba vi alle om ta med en matrett, eller noe til kaffen, til en felles buffe/koldtbord og det ble et fantastisk spisegilde, forteller Per Inge Myrann

SPISEGLEDE: – I invitasjonen ba vi alle om ta med en matrett, eller noe til kaffen, til en felles buffe/koldtbord og det ble et fantastisk spisegilde, forteller Per Inge Myrann Foto:

Fra Veggli til USA

Knut og Marte fikk i hvert fall 43 barnebarn og av disse ble 19 født i USA, og av de 24 som ble født i Norge var det 9 av dem som utvandret til USA på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

– Etterkommere fra både Nils og Ole hadde årlige slektstreff i USA i gamle dager. Det hendte at det kom folk fra familien over fra Norge til USA på 20-tallet. Tradisjonen ble borte i mange år, før dagens eldre generasjon tok opp igjen tradisjonen og etterkommere av Nils arrangerer nå årlige reunion i USA, sier Myrann.

Han forteller at han og kona Sonja deltok på dette arrangementet i Sioux Falls i 2017. Allerede da hadde de en forutanelse om at det på ett eller annet tidspunkt ville bli et slektstreff i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

WIFFEL BALL: Amalie Stenbek Myrann, Leona Myrann og Kim Roar Myrann prøver Wiffle Ball, som er en barneutgave av baseball.

WIFFEL BALL: Amalie Stenbek Myrann, Leona Myrann og Kim Roar Myrann prøver Wiffle Ball, som er en barneutgave av baseball. Foto:

Suksesshistorie

Av aktiviteter under slektstreffet var det blant annet lagt opp til en guidet tur på Rollag bygdetun for dem som ønsket det.

– Som prikken over i-en avsluttet vi med et besøk i Rollag stavkirke, med blant annet musikalske innslag av to av våre slektninger fra USA. Samtidig, mens musikken ble fremført, så ble et maleri av Rollag stavkirke malt av en annen amerikansk slektning. Dette var en fantastisk fin opplevelse som en nesten fullsatt Rollag Stavkirke fikk oppleve, forteller Myrann.

(Saken fortsetter under bildet)

MUSIKK: Daniel Artz og Rachelle Brewer sto for det musikalske innslaget i Rollag Stavkirke.

MUSIKK: Daniel Artz og Rachelle Brewer sto for det musikalske innslaget i Rollag Stavkirke. Foto:

– På lørdag var det et aldeles fantastisk vær, med strålende sol og opp i mot 30 grader på Rollag bygdetun. Man kunne nesten ikke tro at det var mulig å få slik klaff på arrangementet, avslutter en fornøyd Per Inge Myrann.

Les mer:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags