Gå til sidens hovedinnhold

Sommeråpning på bygdetunet

Artikkelen er over 3 år gammel

Rollag bygdetun åpner med to utstillinger til helgen.

Gunvor Nervold Antonsen skal åpne utstillingen av malerier laget av Jan Erik Bank-Henriksen i Rostadstugu.

I Toenstugu skal det stilles ut nytt og gammelt fotoutstyr samt fotografier fra Rollag og Veggli. Fylkesfotograf i Buskerud, Bjørn Johnsen, kommer på åpningen for å fortelle om fotografiets historie.

Malerier

Maleren Jan Erik Bang-Henriiksen bodde på gården Mellom-Landsverk i Rollag. Blant mange interesser ved siden av gårdsdriften, var maleriet. Gjennom årene malte han en rekke bilder av kjente og kjære ting fra sitt eget liv på gården og fra naturen rundt.

Bang-Henriksen var selvlært som maler og utviklet en særegen teknikk med prikkvis bruk av penselen, og ved å bygge opp volum i overflaten ved hjelp av bomull og pappelementer som han limte på.

Utstillingen vil vise et utvalg av Bang-Henriksens malerier med motiver fra Landsverkgårdene og Sørkje.

 

Fotografier

Som nevnt skal fylkesfotograf Bjørn Johnsen fortelle om fotohistorien.

Han vil vise bilder fra T. H. Lofthus, som fram til nå har vært bortgjemte. Han vil også fortelle om regler for bruk av bilder som ligger på nett.

Utstillingen følger fotoutstyrets utvikling fra det eldste vi kjenner til, til dagens modeller. Publikum blir kjent med personene bak kameraet og får se fotoskatter fra Rollag og Veggli. Blant annet er fotografene Peder Lofthus (født 1865) og Geir Mogen (født 1977) representert.

Bygdetunet i Rollag ligger i naturskjønne omgivelser ved Rollag stavkirke og Rollag prestegård. Museet ble anlagt som bygdetun for kommunen og arbeidet begynte i 1960.

Tunet består i dag av 14 bygninger som stammer fra gårder i Rollag. Med tunet som utgangspunkt kan man følge en kulturminneløype rundt ulike kulturminner i området.

LES OGSÅ:

- Vi har aldri vært i nærheten av et slikt billettsalg før

Anne og Kristoffer har kjøpt sin første leilighet

Unge og gamle i full sving

Gamlekinoen kan bli kulturhus

Kommentarer til denne saken