Mystiske funn gjort i Rollag

MYSTISKE FUNN: Helena Hafthorsdottir Lindheim og Oda Aasberg Hellumbråten ved et av de mystiske byggverkene i skogen nær bygdetunet i Rollag. De eldre i Rollag snakker om at det kan dreie seg om det såkalte haugfolket.

MYSTISKE FUNN: Helena Hafthorsdottir Lindheim og Oda Aasberg Hellumbråten ved et av de mystiske byggverkene i skogen nær bygdetunet i Rollag. De eldre i Rollag snakker om at det kan dreie seg om det såkalte haugfolket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg så først noe oppe i trærne. Siden dukket det opp konstruksjoner på bakken. Det er egentlig ganske vilt, sier Oda som kviet seg for å si ifra av frykt for ikke å bli trodd.

DEL

Som ut av intet har det dukket opp mystiske byggverk i skogen i Rollag. Bygdas eldste mumler om såkalte haugfolk, men ingen vet hvem som står bak.

– De dukker opp, forsvinner og materialiserer seg andre steder. Vi aner ikke hva som skjer, forteller Helena Hafthorsdottir Lindheim. Hun er kulturkonsulent i Rollag kommune.

Nylig ble hun kontaktet av Oda Aasberg Hellumbråten som er guide ved bygdetunet.

– Egentlig våget jeg ikke å si noe. Men da det begynte å bli mye av det, valgte jeg å snakke med sjefen. Heldigvis ble jeg møtt med forståelse, sier hun.

Nå går de sammen ut med historien.

KONTRUKSJONER: Her er det bygget plattformer. Konstruksjonene er primitive og ingen vet helt hva de er laget for.

KONTRUKSJONER: Her er det bygget plattformer. Konstruksjonene er primitive og ingen vet helt hva de er laget for. Foto:

Som på Island

Helena, som er av islandsk herkomst, ble kontaktet. På Island lever alver side om side med folk, og det virker ikke så fjernt å snakke om slikt som det gjør i Norge.

Kulturkonsulenten har ikke problemer med å forholde seg til fenomener som ikke er helt A4. 

– Muligens er dette laget av haugfolk, sier  Helena Hafthorsdottir Lindheim.

– Byggverkene kan minne litt om det jeg kjenner hjemmefra, men der bruker de åpenbart andre materialer, sier hun.

På Island har alvene blant annet stanset motorveiutbygging for noen år siden, noe som skapte overskrifter verden over.

I eldre tider i Rollag, var det slett ikke uvanlig å forholde seg til haugfolk, vetter eller underjordiske som de også ble kalt. Disse er også nært beslektet med nisser, som finnes på hver en gård med respekt for seg selv.

Denne troen har forduftet i takt med at radiosignaler fyller lufta, trafikken har økt, vitenskapen har tatt en annen retning og menneskene ble mer opptatt av hva som ligger helt oppe i dagen.

UNDRER: De har sett små byggverk poppe opp, forsvinne og så dukke opp andre steder. Nå leter de etter flere tegn på fenomenet.

UNDRER: De har sett små byggverk poppe opp, forsvinne og så dukke opp andre steder. Nå leter de etter flere tegn på fenomenet. Foto:

Ved bygdetunet

Guiden Oda Aasberg Hellumbråten tar et par minutters pause fra guidingen for å vise noen av byggverkene. Hun begynner å se opp i trærne, men oppdager brått noe hun ikke har sett før: En stige med plattformer ved et tre.

– Ser her. Dette var ikke her i går, sier hun.

Helena Hafthorsdottir Lindheim studerer skogbunnen og etter hvert som øynene venner seg til det dunkle lyset under trekronene, så åpenbarer det seg mer og mer.

– Se her! Dette minner om en leirplass, sier hun.

MYSTISK: Helena Hafthorsdottir Lindheim ved et av flere mystiske bygg som har dukket opp i Rollg.

MYSTISK: Helena Hafthorsdottir Lindheim ved et av flere mystiske bygg som har dukket opp i Rollg. Foto:

Ønsker hjelp fra barn

Helena mener at det er de voksnes skylapper som gjør at vi ikke ser slike små detaljer i hverdagen. Men hun må medgi at disse her var uvanlig tydelige.

– Barn har en helt annen tilnærming, slår hun fast.

– I og med at det nå er middelalderuke i dalen og mange besøkende, kan det være fint å få hjelp til å finne ut hvor omfattende fenomenet er. Jeg ser gjerne for meg at vi får hjelp av barn.

– Barn iakttar på en annen måte, og er mer åpne for ting som voksne kanskje fnyser av, sier kulturkonsulenten.

Det er tilfeldigvis Middelalderuka i Numedal denne uka. Mandag er det for eksempel barnas dag på bygdetunet, noe hun anser som en gyllen mulighet til å få unge hjelpere med på laget.

Les også: Hemmelighetene i Uvdal Stavkirke

Artikkeltags