Høytidelig avduking i Veggli lørdag klokken 13.00

MONUMENT: Herrene (f.v.) Halvor Gladheim, Steinar Berthelsen og Odd-Eldar Tveiten har alle vært engasjert i å reise en statue av norskamerikaneren John Aasen i Veggli. Nå skjer det endelig. Miniatyren viser utkastet til Øysten B. Mobråtens fullskala-statue av mannen som en gang kalte seg verdens største menneske.

MONUMENT: Herrene (f.v.) Halvor Gladheim, Steinar Berthelsen og Odd-Eldar Tveiten har alle vært engasjert i å reise en statue av norskamerikaneren John Aasen i Veggli. Nå skjer det endelig. Miniatyren viser utkastet til Øysten B. Mobråtens fullskala-statue av mannen som en gang kalte seg verdens største menneske. Foto:

Lørdag klokken 13.00 blir det høytidsstemning i Veggli sentrum. En stor statue - og da mener vi stor - skal avdukes.

DEL

Historien om Johan Aasen, en kar som ble født i Unaiten av Kristi Danielsdatter Aasen som utvandret fra Gvamsåsen i Veggli i 1887 som 19-åring. Hun var ikke alene om å forlate bygda til fordel for Amerika.

I 1890 fødte hun sønnen Johan. Han vokste opp til å bli en stor mann. Så stor at han opptrådte på sirkus og på filmlerretet i roller som kjempe.

Det er Halvor Gladheim og Odd-Eldar Tveiten som står bak avdukingen av bronsestatuen som forestiller Johan Aasen i en av sine filmroller.

Avdukingen finner sted tidlig lørdag ettermiddag på Numedalstunet i Veggli sentrum.

Detaljer her.

MODELL: Det er Øystein B. Mobråten fra Kongsberg som har modellert Johan Aasen som rollefiguren Colosso i en Hollywood-film fra 1927.

MODELL: Det er Øystein B. Mobråten fra Kongsberg som har modellert Johan Aasen som rollefiguren Colosso i en Hollywood-film fra 1927. Foto:

Arrangementet

Det er lagt opp et skikkelig program, og det åpner med at bygdas spelemann Even Traaen spiller slåtten «Amerikavalsen». Deretter skal Steinar Berthelsen åpne arrangementet. Steinar var ordfører i kommunen da det ble snakk om å reise statue av Aasen for noen år siden.

Kunstneren Øystein Bernhard Mobråten skal også si noen ord. Det er han som har laget statuen, og han har sikkert noen velvalgte ord omkring oppdraget.

Mange har gått Aase-historien etter i sømmene en av dem er Bent Lønrusten som snublet borti ham ved en tilfeldighet – og siden har brukt flere år på å undersøke fakta og myter om den store mannen.

Selve avdukingen skjer ved ordfører Dag Lislien og Øystein Berhard Mobråten.

Filmklipp av kjempen på nett

 • På kjempens offisielle nettside i USA johanaasen.com, fins det mye bilder og klipp av mannen. Her fremstilles Aasen som diger  og helt i henhold til myten.
 • I et "dokumentarklipp" som ligger på nett om "The world's tallest man", rager "John Aason" høyt over skredderne som tar mål av ham. Karene rekker ham såvidt over skrittet. Det er åpenbart et par ganske små skreddere i dette klippet.
 • På et uredigert bakom-klipp fra settet til Laurel & Hardy-filmen"Should married men go home" fra 1928, dukker det opp en diger mann. En svær mann, men neppe 2,794 meter høy - som er det høyeste tallet som verserer.
 • I filmen spiller Johan en golf-spiller i en liten scene mot slutten. her ser man at vinkling og kameraføring bidrar til å gjøre han større. Se hele filmen her.
 • Aasen han gjorde roller sammen med stumfilmikonet Herold Lloyd også. Her fra klassikeren Why worry? fra 1923, hvor Lloyd klatrer på Aasen med tau.
  Johan Aasen har en liten rolle i filmen "Charlie chan at the circus".Det verserer et rykte i noen kilder at Aasens pipete stemme gjorde ham uaktuell for lydfilm.
 • Replikkene hans er omlag 15:30 ute i filmen. Her sier han "shure - here you go", Well sure" og "quite certainly" - med dyp baryton. Dermed er pipestemmeryktet tvilsomt, forbeholdt at han ikke er dubbet ...
 • Linda Eide i NRK har laget innslag om Aasen og rollingenes planer om å hedre ham i serien Norsk attraksjon.

Minnesmerke

Gladheim og Tveiten har tenkt mye på utvandringstiden og monumentet er like mye for å hedre de mange hundre som søkte lykken over Dammen.

Utvandringen til Amerika frå Numedal er også tema i et foredrag som nevnte Even Tråen skal holde for de fremmøtte før Halvor Gladheim runder av.

Helt til slutt skal Numedalssongen fremføres – og det blir allsang sammen med Marit og Lars Brevig som er kjente sangfugler fra bygda.

Arrangørene håper at mange kommer for å se og høre. For utvandringstiden er noe som berører mange, og dette monumentet er det eneste i Numedal som minnes en opprivende tid i dalførets historie.

Statuen blir stående på Numedalstunet – midt i Veggli sentrum, og er ment å bli et blikkfang og et stoppested for lokale så vel som gjennomreisende.

Myter eller fakta?

 • Johan Aasen (5. mars 1890 – 1. august 1938) ble født i Minneapolis, Minnesota av Kristi Danielsen fra Veggli.
 • Myten forteller at han var 279,4 cm høy. Dette har imidlertid vært gjenstand for debatt. Det finnes nemlig en del data som forteller om en stor - men likevel langt mindre mann.
 • I følge Aasen-ekspert Bent Lønrusten fra Drammen som har dypdykket i historien, ble kjempen målt flere ganger. I US Armys tjenestekort, målt 3. Mai 1917 er han 215,4. Ved San Francisco Hosptial 7. mars 1933. Men senere i 1936 er han igjen 213,4 cm, målt ved Stanford university clinic den 2. november.
 • Legen ved navn MD. H. Gray – spesialist i akromegali og vekstrelaterte sykdommer, noterer den 9. november i 1936 det samme: 213, 4.
 • På oppdrag Bent Lønrusten har Dr. Kerby Oberg ved universitetet i Loma Linda, målt Johans skjelett i (7 fot 2,5tommer) 219,2 cm Dette er inkludert nye plastskiver i ryggsøylen som erstatter opprinnelige bruskskiver. Oberg er kilde til en del Aasen-fakta her.
 • Det er også tegn som tyder på at Aasen led av en mystisk sykdom som gjorde at han vokste hele livet.
 • Det er laget en egen nettside til ære for Aasen: johanaasen.com. Her hevdes det at Aasen virkelig var en kjempe - og høyere enn det Guinness rekordbok anser som verdensrekord: Robert Wadlow som angivelig målte 272 cm.
 • Aasen deltok i en rekke Hollywood-produksjoner, hvor han hadde småroller, og hvor han hadde én oppgave - å være svær. Aasen var i forkant av dette en kjent sirkusartist som turnerte verden rundt.

Les også:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags