Gå til sidens hovedinnhold

Rollen av Statens vegvesen i bomsaken på Meheia

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Diskusjonen om flyttingen av bom til kommunegrensen er en fortelling hvordan Statens Vegvesen (SVV) styrer demokratiet.

Under forberedelsen av Nasjonal Transportplan fikk jeg som nytt kommunestyremedlem formidlet fra alle politiske sider at det er meget viktig å stemme på en måte slik at SVV ikke rangerer Kongsberg lavest på sitt utkast.

Allerede der var Anders Lid (KrF) og jeg bekymret over plassering av bomstasjonene. I løpet av planleggingsfasen var SVV meget klar over at plasseringen var problematisk. De fantes flere møter og kommunestyremøter hvor prosjektlederen var til stede. Dessuten samlet seg Meheias innbyggere allerede for flere år siden og viste sine bekymringer.

Fra SVVs prosjektleder Tom Hedalen kom hele tiden uttalelsen at Statens vegvesen gjør det som departementet sier, noe som jeg i etterkant anser som skinnhellig.

Likevel kontinuerte de med bygging av de tekniske innretninger, og dette til og med på kveld og natt, sannsynligvis for å lage en situasjon hvor det er vanskelig å omgjøre plasseringen.

Dette utløste demonstrasjoner og engasjement bla. stortingsrepresentantene Arne Nævra (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp) samt ordfører Kari Anne Sand og hele politiske spektret fra Kongsberg kommune.

Når departementet bestemte at bommen skal flyttes til kommunegrensen, så opplevde jeg at prosessen ble trenert så mye det gikk. Først tenkte jeg at dette var en siste trassig reaksjon fra SVV.

Men nå vet jeg også hvorfor. Fordi det virker slik at Statens vegvesen klarte å plante rykter som skremte politikere fra Telemark fylke og Notodden kommune at videre utbyggingen av E134 kommer til å bli forsinket pga. ny bomplassering.

Dette utløste at departementet signaliserte at ministeren må tenke seg gjennom det en gang til.

Det er vanskelig å skjønne, hva egentlig motivasjonen i SVV er. Er det en maktkamp hvor SVVs spesialister ønsker å vise hvem som styrer prosjekter?

Er det et spill hvor SVVs ledende ansatte viser mot hverandre hvem som er dyktigst i å ignorere lokalbefolkningens ønsker? For meg virker dette som et byråkratisk spill.

For SVV betyr den bomplasseringen i etterkant ingenting og det ble til og med konstatert at en bom på kommunegrensen vil ikke forsinke utbyggingen av E134.

Jeg har observert som folkevalgt i to perioder og som innbygger denne prosessen og er dypt skuffet over den holdningen som et statlig organ har mot folkets representanter (minister, stortingsrepresentanter, fylkesstyre og kommunestyre).

Det virker for meg at SVV har hele tiden hatt en egen agenda. Hvis SVV klarer å plassere bommen nå midt i kommunen, så har de vært vellykket å overkjøre alle ledd i demokratiet.

Kommentarer til denne saken