Rom for savn – Allehelgen i Kongsberg og Jondalen

Av

Allehelgen er tiden for å minnes vi de som har gått bort og har lange tradisjoner i kirken. Mange tenner lys på gravlunden og kirkegårdene i Kongsberg og Jondalen denne søndagen.

DEL

I Kongsberg kirke arrangeres det Allehelgenskonsert for andre året på rad og Allehelgensmesse med tente lysekroner. Nytt av året er at både kapellet på gravlunden og Jondalen kirke holder dørene åpne Allehelgensøndagen med musikk og ord til ettertanke.

Åpen kirke og åpent kapell

I etterkant av Allehelgen i fjor ble det gjort en undersøkelse blant befolkningen knyttet til åpen kirke, og 1,77 millioner mennesker ønsket at det skulle være mer åpne kirker.

– Allehelgensøndagen åpner vi kapellet på gravlunden og kirken i Jondalen fra kl. 16.00-19.00, sier prost Roar Tønnessen.

– Mange tenner lys på gravene på gravlunden på Allehelgensdag, og vi håper de også vil komme innom kapellet, sier diakon Inger-Johanne Frogh.

Det blir musikk, bønn og skriftlesning hver halvtime.

I Jondalen kirke vil det være Allehelgensgudstjeneste med musikk og ord til ettertanke kl. 17.00. Runi Wold Kristiansen spiller harpe. I tillegg vil altså kirken være åpen fra kl. 16.00-19.00 med musikk og mulighet for lystenning.

Toner til trøst

Lørdag kveld 31. oktober arrangeres konserten «Toner til trøst» i Kongsberg kirke.

– Dette er en konsert der man kan søke ro i vakker musikk og tekster om håp, sier prosjektleder Kristin Flatland Solbu.

– Det vil bli variert musikk i ulike sjangre flettet sammen med meditative tekster, fortsetter hun.

I tillegg til kirkens ansatte deltar Runi Wold Kristiansen på harpe, Magnus Aannestad Oseth på trompet/flygelhorn, Jan Morten Helgestad på sang/gitar og vokalkvintetten enFem, Inger Johanne F. Christensen og Aleksander Løe Myrling synger. Konserten har fri inngang, og er et samarbeid mellom Kirken i Kongsberg / Glogerakademiet og Borgersen Begravelsesbyrå.

– Vi er veldig takknemlige for at vi får lov til å være med å bidra til dette arrangementet i år også. Det er en type konsert som gjør godt for både hjerte og sjel, og som betyr mye for alle som savner noen. Jeg håper at vi sammen kan gjøre «Toner til trøst» til en fast tradisjon i Kongsberg.» sier Marianne Kroh hos Borgersen Begravelsesbyrå.

Messe med tente lysekroner

Søndag 1. november tennes lysekronene i Kongsberg kirke når det inviteres til Allehelgensmesse med musikk og ord til ettertanke. I tillegg til kirkens ansatte deltar sangere fra Kongsberg Kantori og musikere.

– Det blir lystenning og opplesning av navnene på dem som er døde i Kongsberg sogn det siste året, sier diakon Inger-Johanne Frogh.

– Dessverre gjør hensynet til smittevern at det ikke blir kirkekaffe i rådhuskantina som tidligere i år. Dette er trist. Det å miste en av sine nærmeste betyr som regel at livet blir svært forandret. Denne omstillingen kan være både smertefull og krevende, og mange føler at de blir stående alene med savnet og sorgen. Vi ønsker å være til hjelp i denne situasjonen, og oppfordrer alle til å ta kontakt med oss dersom man ønsker noen å snakke med.

Smittevern og plassreservasjon

– Kirken har utarbeidet smittevernrutiner slik at alle er sikret en god og trygg samling i våre kirker og kapell, sier Inger-Johanne Frogh.

Grunnet smittevernrestriksjoner registreres navn og telefonnummer til de som deltar. Dette blir oppbevart i ti dager før sletting. Det er begrenset hvor mange som kan være til stede på arrangementene. 200 personer i Kongsberg kirke, 50 personer i Jondalen kirke og 70 personer i kapellet på gravlunden.

– Vi oppfordrer spesielt de som ønsker å delta på Allehelgenskonserten eller Allehelgensmessen i Kongsberg kirke om å ta kontakt med kirkekontoret for å reservere plass i forkant, avslutter hun.

Radene i Kongsberg kirke vil være nummerert under Allehelgens-arrangementene og det vil kun være mulig å sitte sju personer per rad. Dette er i tråd med kommunelegens anbefaleringer og gir et spredt sittemønster som gjør at man kan opprettholde god avstand.


Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken