Gå til sidens hovedinnhold

Rundkjøringskunst

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kongsberg er en flott by med mange gode kvaliteter, men også med et stort potensial til å bli en av Norges vakreste byer gjennom å fokusere enda mer på estetikk i byrommene og langs gater og veier.

De fleste av oss har vel lagt merke til at det er kommet statuer eller annet som pynter opp i rundkjøringer mange steder omkring i Norge. I Kongsberg har vi fått de to Møbius-skulpturene i Sellikdalen på nye E134, men ellers er det lite som pynter opp rundkjøringer i Kongsberg. Det begrenser seg stort sett til en lysmast, et lite blomsterbed eller annen beplantning som knapt nok stelles.

Kongsberg kaller seg Teknologibyen, men det er vanskelig å lage utsmykninger som viser det. En stilisert Penguin rakett eller et konsoll for et Dynamisk Posisjoneringssystem er vel kanskje ikke det som egner seg best som utsmykning. Det blir liksom ikke den helt store «schwong» effekten av det.
Vi er alle stolte av hva vi har av moderne teknologi i byen, men et kjennetegn på et godt samfunn er at det er menneskeorientert og at det i første rekke setter mennesket og alt levende i sentrum.

Så hva med å få laget noen statuer av alle menneskene som gjennom årene har vært med på å skape og å prege det Kongsberg vi har i dag? Vi har nok å ta av; bergmannen, våpensmeden, skihopperen, musikeren, ingeniøren, kunstneren (f.eks. keramikeren), myntmakeren, tømmerfløteren, bonden osv, osv. Har mange ganger tenkt hvor flott det kunne være å få se statuen av Birger Ruud montert i rundkjøringen nedenfor Plantasjen i relieff mot lysene fra Kongsberg Skisenter.
Og ikke minst burde vi hedre kvinnene, som for eksempel bergmannskona som sjelden blir nevnt når historien skrives.

Vi kunne for eksempel få laget en serie med statuer som har et felles uttrykk, gjerne stilisert, men som tydelig viser hvem og hva de forestiller. Innser at det kan by på utfordringer å fremstille for eksempel en stilisert ingeniør, spesielt fordi mange i dag sitter foran en PC-skjerm. Litt humoristisk kunne man kanskje foreslå en person i lagerfrakk med høyre brystlomme full av penner og med en regnestav under armen.

Kanskje er denne ideen noe for det pågående Byutviklingsprosjektet?

Kommentarer til denne saken