Stian (31) frontkolliderte med rusfører: – Skummelt å tenke på at det bare var en av mange

STORE SKADER: Stian Furuseth ved siden av firmabilen har kjørte da ulykken inntraff. Fronten på bilen er helt knust.

STORE SKADER: Stian Furuseth ved siden av firmabilen har kjørte da ulykken inntraff. Fronten på bilen er helt knust. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Firebarnsfar Stian Furuseth opplevde alle sjåførers verste mareritt da han kolliderte med ruset billist i Akershus. Han er glad han ikke hadde med barn i bilen.

DEL

(Tønsbergs Blad) Klokka halv 10 på en helt vanlig dag i mai  i år kjører Stian Furuseth til jobb-oppdrag når han stusser over kjøringen til den møtende bilisten.

Han gjør seg klar til å svinge unna bilen som ligger faretruende langt til venstre. Så skjer det utenkelige. Bilen i motgående kjøreretning skjener over i feil felt, og frontkolliderer med hortensmannen. Furuseth rekker aldri å reagere.

– Jeg rekker vel å tenke at nå smeller det. Idet vi krasjer blir det litt svart et øyeblikk. Heldigvis kjørte verken jeg eller han fortere enn 60, forteller Furuseth, som jobber med bil-fotografering.

Det var Asker og Bærum Budstikke som først omtalte saken.

LES OGSÅ: UP tok rekordmange rusede sjåfører i fjor, og dette apparatet er avgjørende

Inn i fjellveggen

Kollisjonen er kraftig. Stian Furuseths bil blir sendt langt bakover, og ender ferden i fjellveggen. Fronten er totalskadd, men ingen av de involverte får fysiske skader.

– Jeg sjekker at alle bein og armer henger på og at kroppen funker som det skal. Airbagen er utløst, og jeg har sår i ansiktet etter den, pluss merker etter setebeltet, beskriver Stian. Han bryter opp døra og går mot den andre bilen, hvor han blir møtt av to personer. Furuseth oppfatter dem som forfjamsede.

– Han ene er tydelig mer skada enn meg. Han holder seg til hodet, og har vondt. Begge virker preget. Jeg tenkte ikke over om det var rus inne i bildet akkurat da, forteller han. I etterkant har blodprøvene vist at føreren i 50-årene var ruset på medisiner og narkotika tilsvarende 1.2 i promille. Hendelsen fant sted på Sandviksveien på Blommenholm.

LES OGSÅ: Da politiet gjennomførte promillekontroll, gikk det galt for flere

Skummelt

Det uhyggelig nære møte med rus i trafikken kunne fort gått mye verre. I passasjersetet i bilen hadde Furuseth et tomt barnesete. Det knakk under sammenstøtet.

– Bilen jeg kjørte er ganske ny og sikker. Om hastigheten var høyere eller bilen eldre hadde det ikke gått like bra. Jeg er veldig glad for at ingen av ungene mine var i bilen akkurat da. Det hender at jeg henter de i barnehagen etter jobb, og hadde derfor setet i bilen. Det var riktignok ikke festet skikkelig, men ble ødelagt.

LES OGSÅ: Mistenkt for ruskjøring ved Bakkenteigen

Høysesong

I Asker og Bærum, området der ulykken inntraff, ble 189 tatt for kjøring i påvirket tilstand i 2016. Det tilsvarende tallene for Vestfold var 205  I Norge er det anslått at så mye som 130.000 kjører ruset hver dag. Ifølge tall fra UP blir bare om lag 9.500 tatt. Furuseth synes tallene er urovekkende.

– Å kjøre rusa er på ingen måte greit. At tallet er så høyt er helt drøyt. Ikke noe morsomt i det hele tatt, sier han. Mannen som kolliderte med Furuseth kan nå vente seg fengsel, bot og en lang stund uten førerkort.

– Saken blir behandlet på vanlig måte i forhold til kjøring i påvirket tilstand. Over 1,2 i promille eller tilsvarende gir ubetinget fengselsstraff samt inndraging av førerkort og bot, sier konsulent Gunhild Øvreberg ved Bærum politistasjon til Budstikka.

Artikkeltags