Rykket ut til pipebrann

Kongsberg brann- og redningstjeneste rykker mandag kveld ut til det som skulle være en pipebrann i Falkeløkka på Skavanger.

DEL

Meldingen var at det var en pipebrann, men brannvesenet kunne konstatere at det ikke var noen brann da de kom fram.

– Igjen var det noen observante naboer som meldte fra om gnister i en pipe, men det var ikke noen pipebrann, sier Jonas Brandt fra Kongsberg brann- og redningstjeneste.

Brandt viser til en utrykning som skjedde fredag. Da rykket de ut til det som skulle være en pipebrann på Gamlegrendåsen.

– Men igjen, det er veldig bra at naboer er observante og melder fra, sier Brandt til Laagendalsposten.

Mange pipebranner i året

Heldigvis var det ingen brann denne gangen heller. Men på landsbasis viser statistikken at det er mange pipebranner årlig.

Siden 2010 har det vært over 9.000 pipebranner i Norge, og de siste to årene er det registrert rundt 1.150 pipebranner årlig her til lands, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

En pipebrann oppstår når brannfarlig tjære, kalt beksot eller løssot, på innsiden av pipa antennes av flammene fra ovnen eller peisen. Fuktig ved og dårlig trekk bidrar til at det dannes beksot.

Tips for å unngå pipebrann:

  • Bruk tørr ved når du fyrer opp i peisen eller ovnen. Fyrer du med fuktig ved, kan det danne seg beksot i pipa som kan utvikle seg til pipebrann. Fuktigheten på veden bør ikke være over 20 prosent.
  • Ikke fyll peisen eller ovnen for full med ved.
  • Sørg for god utlufting. Ha trekkventilene åpne når du tenner i peisen.
  • Sjekk at skorsteiner og ildsteder er i god stand. Se spesielt etter sprekker og øvrige tegn på at noe er ødelagt.
  • Bruk aldri bensin, tennvæske eller andre brennbare væsker i peisen eller oven.
  • Ikke fyr i peisen eller ovnen når du ikke er hjemme.

Kilde: Verisure

Artikkeltags