Sander klar for VM i Russland

KLARE TIL TUR: Sander Huslende Alfredsen og lærer Halvor G. Garås dro til Russland og VM mandag morgen.

KLARE TIL TUR: Sander Huslende Alfredsen og lærer Halvor G. Garås dro til Russland og VM mandag morgen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sander Huslende Alfredsen (19) fra KOVS- Saggrenda deltar i VM i skog- og viltforvaltningsteori i Russland med temaet «Skrantesyken blant hjorteviltet i Norge».

DEL

Flesberg-gutten går på Kongsberg Videregående skole avdeling skogbruk på Saggrenda.  Denne uken deltar han i VM i Internasjonal Junior Forest Contest i Russland.

– VM-konkurransen er kun for videregåendeskoleelever som er tilknyttet landbruksskolene. Først ble det arrangert et norgesmesterskap. Vedkommende som vant norgesmesterskapet går videre til VM i Russland, forklarer Halvor G. Garås, lærer på Kongsberg Videregående skole avdeling naturbruk.

I år var det Sander Huslende Alfredsen som gikk av med NM-tittelen i skog- og viltforvaltningsteori. Det sikret han en plass i VM.

Gruer seg ikke

– Det er utrolig moro å få være med på noe sånt, jeg har vært med engang tidligere, så jeg vet hva det går ut på, og er godt forberedt. Jeg gruer meg ikke, jeg bare gleder meg veldig, sier Sander på telefon fra Gardermoen.

Førti deltakere fra tretti forskjellige land deltar i VM i Russland. For to år siden vant Flesbergingen en lignende NM konkurranse med temaet «Menneskelige aktiviteter og forstyrrelser av villreinstammen på Blefjell».

I år har han skrevet en oppgave om Skrantesyken blant hjorteviltet i Norge.

– Først skriver man en 20 siders rapport på engelsk om et selvvalgt tema. Rapporten blir forhåndsinnsendt til Russiske myndigheter. Selve fremføringen av oppgaven foregår på engelsk. Fremføringen er på ti minutter foran en jury fra Russland, og de andre deltakerne, forklarer Sander.

REINSDYR: Sander Huslende Alfredsen (19) fra KOVS- Saggrenda deltar i VM i i skog- og viltforvaltningsteori, i Russland med temaet «Skrantesyken blant hjorteviltet i Norge».

REINSDYR: Sander Huslende Alfredsen (19) fra KOVS- Saggrenda deltar i VM i i skog- og viltforvaltningsteori, i Russland med temaet «Skrantesyken blant hjorteviltet i Norge». Foto:

Mulighet til medalje

Inspirasjon til oppgaven fant han blant reinsdyrene på Blefjell og Norefjell.  

– Jeg hentet inspirasjon fra masseskytingen av reinsdyr på Norefjell. Der var det mange reinsdyr som måtte avlives på grunn av at de hadde fått sykdommen Skrantesyken. Jeg hentet også mye inspirasjon fra oppgaven jeg skrev for noen år siden, om forstyrrelser av villreinstammen på Blefjell på grunn av menneskelig aktiviteter, forteller unggutten.

Sander er en av to nordmenn som vinner NM for andre gang. Det gjør lærer Garås stolt.

– Det er tredje året på rad vi nominerer elever fra naturbruk til VM. Som lærer gjør det meg utrolig stolt og det er moro å få være med til VM med så flinke elever. Sander deltar i VM for andre gang. Han viser et høyt faglig nivå og har skrevet en interessant og relevant oppgave. Jeg tror vi har gode sjanser for en pallplass, avslutter Halvor G. Garås.

LES OGSÅ:

Artikkeltags