Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeid om nett og fiber i Numedal

Artikkelen er over 1 år gammel

Samarbeid om nett og fiber i NumedalI Uvdal Kraftforsyning følger vi godt med på det som skjer i Rollag og Flesberg, og deres forsøk på å slå sammen everkene sine, og få til et godt samarbeid i Numedal.

Vi håper og tror at dette lykkes, og kan komme hele Numedal til gode. Vi mener at en fusjon mellom everkene i Flesberg og Rollag vil trygge lokalt eierskap og lokale arbeidsplasser, sikre beredskap og bidra til utviklingen i dalen. De verdiene som er bygd opp i everkene i Numedal gjennom flere generasjoner må eies og styres lokalt, og ikke skusles bort eller selges til andre, med grunnlag i kortsiktige politiske eller økonomiske interesser. Vi i Uvdal Kraftforsyning mener fortsatt at det var en svært dårlig avgjørelse å overlate Nore Energi til andre, men ser at vi uansett kan få til et godt samarbeid med alle våre naboer.

Uvdal Kraftforsyning er eid av sine kunder, og på mange måter er det enklere enn å være eid av kommunen. Vi bygger ut og drifter nett og fiber til våre eiere og til våre kunder samtidig. Og, det er vårt ansvar å ivareta og videreutvikle de verdiene og ressursene som er bygd opp over lang tid, til det beste for alle i bygda. For de fleste av våre eiere og kunder, er det aller viktigste hvordan utviklingen i bygda skal bli i framtiden. Hva skal barna våre jobbe med, hvor skal de bo, og hva skal de leve av? Utbygging og drift av fiber og nett er avgjørende for denne utviklingen. Stabil og sikker forsyning av strøm, og god tilgang til internett, er det aller første folk spør om, enten de er hyttekjøpere, nye døler, eller gamle døler som vender hjem.

I kveld er jeg blitt svært gledelig overrasket. Kommunestyret i Nore og Uvdal vedtok å stå ved inngåtte avtaler med våre naboer i Hol, og delta i utbyggingen av Godfarfoss. I praksis betyr dette en investering i lokalt eid kraftproduksjon, noe som er en evigvarende, fornybar og ikke-forurensende ressurs. En meget klok avgjørelse. Kanskje er vinden i ferd med å snu?

I Narve Lids svært gode leserinnlegg i Laagendalsposten 4. juni i år, etterlyser han hvordan vi i Uvdal Kraftforsyning vil forholde oss til krav fra NVE. Vi har undersøkt dette grundig, og vi ser ikke at vi må gjøre større forandringer. Uvdal Kraftforsyning har overlatt kraftsalget til våre naboer i Ustekveikja Energi, og dette gjør at selskapet kan konsentrere seg om nett og fiber omtrent som i dag. Dersom det i framtiden stilles nye og andre krav, så vil vårt ansvar fortsatt være det samme - å sikre lokalt eierskap og styring, lokal kunnskap og kompetanse, lokale arbeidsplasser, beredskap, stabil og sikker strømforsyning, og et godt fibernett. I Uvdal har vi trua på på framtiden for hele Numedal. Vi håper at Flesberg og Rollag tar kloke og langsiktige beslutninger denne uka.

Kommentarer til denne saken