– Det er et fantastisk program som nå ligger og venter på å møte publikum i november, sier avtroppende festivalsjef Kai Gustavsen.

Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2019 ble tildelt Hedvig Mollestad. Med den høythengende prisen på 200.000 kroner skulle hun ha spilt flere konserter på jazzfestivalen i 2020.

Ekstraordinær kapasitet

– Heldigvis får vi allikevel oppleve Ålesund-gitaristen med sin sterke egenart og tydelige signatur på Kongsberg Jazzweekend, sier Gustavsen.

Tittelen «Ekhidna», som bestillingsverket hennes på Vossajazz heter, henspiller på den greske, mytologiske skikkelsen som er halvt kvinne og halvt slange, uten at musikken nødvendigvis følger noen narrativ linje. Verket inneholder sterke innslag av progressiv rock, avantgarde og psykedelisk rock. Som vanlig er Mollestads signatur basert på Jimi Hendrix, Motorpsycho og tidlig Black Sabbath som høyst tilstedeværende i materialet, med tydelige røtter tilbake til Miles Davis og Mahavishnu Orchestra.

Hun har med seg kraftverkstrommeslager Torstein Lofthus (Elephant9) og villperkusjonisten Ole Mofjell med sin solide erfaring fra den europeiske improvisasjonsscenen.

Tastaturoppgaver håndteres av erfarne Marte Eberson, sannsynligvis mest kjent fra hennes fem år i Highasakite.

– Vi får oppleve hennes ekstraordinære kapasitet som en allsidig og kraftig multitasking keyboardspiller sammen med den fantastiske jazzpianisten Erlend Slettevoll, sier Gustavsen.

Hedvig møtte først trompetist Susana Santos Silva i Mats Gustafssons NU-ensemble. Den akustiske trompeten hindrer hestene i å løpe vilt. Musikken er mangesidig, rik på teksturer og melodisk sterk.

(Saken fortsetter under bildet).

Ikke kjedelig

Særingsfest blir det også under Kongsberg Jazzweekend.

– Et møte mellom Tony Buck, Anja Lauvdal og Ståle Liavik Solberg blir sjelden det du tenker deg, og i hvert fall ikke kjedelig, sier Kai Gustavsen.

Nylig kom deres første plate, Gemstones. Audun Vinger kvitterte umiddelbart med: «skaff dere denne herligheten før det er tomt – lykken venter».

Men det blir to herlige sett til på Særingfesten denne fredagskvelden. Emmeluth's Amoeba er en banebrytende dansk/norsk kvartett som består av fire av de mest spennende musikerne på den skandinaviske scenen akkurat nå. Signe K. Emmeluth (altsaks/komposition) Karl H Bjorå (gitar), Christian Balvig (piano) og Ole Mofjell (trommer) er også med.

– Vilde & Inga & Christian Wallumrød har besøkt festivalen med forskjellig prosjekter flere ganger og nå kommer de tilbake med et nytt samarbeid, med Christian Wallumrod på elektronikk. Det skal litt til å ikke få noe ut av denne trippelkonserten, avslutter Gustavsen.

LES OGSÅ:

Anja er klar for Kongsberg Jazzweekend

Tre nye jazzslipp

Opera – er det krim, da?