Scalas eiendomssjef, Herman Lyngved Hauge, er dypt skuffet over Biltema, «som fikk muligheten til å etablere store butikker med gode parkeringsmuligheter i Sølvparken. Her la lokalpolitikerne virkelig til rette for Biltema og andres ønsker. Hvorfor var ikke dette godt nok?» (Lp 12.5.21)

Hvorfor det ikke var godt nok, får Lyngved Hauge spørre Biltema om. Han føler seg sviktet av UMU som har fattet et «livsfarlig vedtak for Kongsberg sentrum». Han «kan ikke få sagt det mange nok ganger». Skulle Biltema få etablere seg utenfor sentrum kunne flere gjøre det samme, og det er livsfarlig hvis Scala ikke får fylt opp sine kjøpesentre, mener åpenbart eiendomssjefen. Ingen skal beskylde ham for ikke å male fanden på veggen. Dette er «krig mot sentrumsbutikkene», påstår Lyngved Hauge, som ikke sparer på kruttet: For UMU og politikerne har «sentrumsdød på programmet» (Lp 6.5.), et program som ingen andre kjenner til. Men av programmet ser eiendomssjefen at sentrumsbutikkene har «minimal sjanse til å overleve». Med Biltema utenfor sentrum, spår Lyngved Hauge sentrums undergang i Kongsberg, for byen har ikke lenger en strategi som «holder sentrum levende for generasjonene som kommer», påstår han, nemlig en strategi som ivaretar Scalas interesser. «Kongsberg er interessant fordi de har vedtatt å ikke legge detaljhandelen utenfor sentrum.» At de «tør å stå for den retningen, gjør Kongsberg til en vinner», uttaler Scalas direktør i Lp 4.2.20. Hvilken politiker lar seg vel ikke smigre av slikt, å være en «vinner»? «Å legge all handel i sentrum er det riktige,» sier direktøren. Klart han mener det, siden det er der Scala Eiendom etablerer sine kjøpesentre. «Eierne er oppkjøpsfond med vekst som en viktig driver», forteller direktøren. Så handelen forsvinner inn i Scalas kjøpesentre og sentrumsgatene tømmes for butikker. Vinneren er Scala Eiendom og taperen er Kongsberg. For Europris tvinges vekk fra Skollenborg og får sin omsetning redusert, så oppkjøpsfondene kan vokse. Hvis ikke, blir ikke Kongsberg sentrum liv laga i generasjoner fremover. Det er imponerende at Scala har en eiendomssjef som kan se så mange generasjoner frem i tid. Det er neppe mange som er utstyrt med den evnen. Men om spådommen holder, er en annen sak.

«Biltema presser lokalpolitikere over hele landet, på samme måte som de har presset Kongsbergs lokalpolitikere», klager Lyngved Hauge. Nå skal ikke jeg uttale meg om hvem det er som presser mest, Biltema eller Scala Eiendom, som besitter Stortorvet og Berja i tillegg. Men Scala er slett ikke borte når det gjelder å presse politikere, de heller, med rop om «sentrumsdød på programmet» og «krig mot sentrumsbutikkene», samt «livsfarlig» politikk hvis Biltema får bygge utenfor sentrum. Kanskje til og med Europris kunne følge etter?

Scalas skremsler kan vi ta med stor ro. Det er ikke Scalas (Norgesgruppen) økonomi som bør være vår bekymring, men å skape en trivelig by med spredt handel. Kongsbergs Storgate kan bli en trivelig og rolig handlegate, med kontorer, tjenesteytelser, kafeer, restauranter og butikker, som har andre tilbud enn Biltema. Det pussige er at med Biltema i Stasjonsbakken, så «døde» ikke sentrum av den grunn. Det dør heller ikke om Biltema flytter ut av sentrum.