Tirsdag formiddag meldte Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt at de vurderte å sende ut hele tre farevarsler for Drammen og omegns del, det skriver Drammens Tidende (DT).

Farevarslene som da var aktuelle var for lyn, styrtregn og skogbrann. Nå har de sendt ut to farevarsler som gjelder for Kongsberg, nemlig for mye lyn. I tillegg er det sendt ut gult farevarsel om at det ventes kraftige vindkast.

– Det blir nok ganske heftige byger og en del torden, og det er også mulighet for kraftige vindkast, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl til DT tirsdag kveld.

– I tillegg til lyn og torden blir det også regnbyger og kraftige vindkast enkelte plasser, skriver meteorologene på Twitter.

Onsdag ettermiddag kan det bli kraftige vindkast på over 17 m/s i forbindelse med kraftige tordenbyger som beveger seg fra vest mot øst over Østlandet.

– Ta en sjekk utenfor huset i kveld

– Det er en situasjon som kan gå over uten store konsekvenser, samtidig kan det hende at det ryker en trampoline eller to. Så en bør ta en sjekk utenfor huset i kveld, slik at det ikke er løse gjenstander utenfor som kan blåse av gårde. Det er jo veldig kjedelig om en kommer hjem og så har parasollen deiset over bilen, sier Wahl.

Meteorologene anbefaler om å sikre løse gjenstander, at man bør unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, vise forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen og at man på forhånd vurderer tiltak for å begrense skade.

De anbefaler også om å holde seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. At man bør koble fra elektriske apparater, søk ly og unngå åpne sletter og store trær. Man bør heller ikke svømme eller bade.

– En bør ikke være ute på sjøen midt på dagen. Jeg tenker det er litt unødvendig å ta den risikoen både på grunn av vinden og tordenbygene som kan komme. En bør kanskje ikke være på en fjelltopp heller. Ta i stedet disse turene på kvelden, da roer det seg.

Hun forteller også at skogbrannfaren begynner å ta seg opp i drammensområdet. Dette kan bli særlig aktuelt onsdag:

– Lyn er noe av det som starter flest skogbranner, sier Wahl.

– Noen få steder som får skikkelige byger

Når det gjelder regnbygene som kan komme, forteller Wahl at det er vanskelig å si hvor mye som kan komme. Hun melder at det enten kan komme så mye som 20 millimeter regn eller bare noen dråper.

– Det er noen få steder som får skikkelige byger. Men selv om det kan bli kraftige byger, vil de gå raskt forbi. Foreløpig har vi ikke sendt ut farevarsel for styrtregn, men det kan hende vi gjør det i morgen tidlig, sier hun.

Det er fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag, og strømforsyningen og TV/internett kan bli påvirket. Forbigående glatte veier kan også oppstå som følge av hagl. Større hagl kan føre til skade på for eksempel bil eller avling.

Faren øker onsdag 13. juli klokken 12 og er over samme dag klokken 20.