Den siste uken har vi kunne kose oss med sol, varme og mange har tatt turen til byens og distriktets badeplasser. Neste uke endres det.

På Yr.no finner vi farevarsel for både skogbrann og styrtregn i Kongsberg og Numedal.

– Vi har hatt en periode med flott vær de siste dagene, det har vært mye sol, varmt og tørt, og derfor har vi satt et farevarsel for skogbrann. Det vil i løpet av mandag kveld gå raskt over, sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt.

Ventes kraftig regn

Mandag erstattes solen med grå skyer og bygevær.

– Det vil komme ganske kraftig regn med flere kortvarige byger. Det kan fort komme et sted mellom 15 til 25, ja opp mot 30 mm regn, i løpet av en time, sier Granerød.

Det vil føre til et overvann som kan skape utfordringer enkelte steder, og dermed har varselet om styrtregn kommet.

Hvordan vil styrtregnet påvirke skogbrannfaren?

– Da vil skogbrannvarselet forsvinne når de kraftige bygene kommer.

Både mandag og store deler av tirsdagen er det varslet mye regn, men fortsatt temperaturer opp mot 29 grader - det vil være fare for lyn og torden.

Lyn og torden

Meteorologisk institutt vurderer derfor å sende ut enda et farevarsel.

– Det blir høy fuktighet og lummert, så det er utrygt for tordenvær mandag. I denne situasjonen er det nok regnet som vil være kraftigst, så vi har foreløpig holdt litt igjen på om vi skal sende ut et farevarsel for lyn og torden, men det er noe vi vurderer. Det er derfor mulig at vi sender ut et varsel i løpet av morgendagen, sier Granerød.

Granerød har følgende oppfordring til folk om været som er ventet:

Vær forberedt på at det kan være perioder med kraftig regn, torden og lyn.Dra ut støpsel fra stikkontakter hvis en vet en skal være borte.Sørg for at vann får rent unna dersom en bor ved områder der vann pleier å samle seg når det er mye regn.Regnet kan føre til vanskeligere kjøreforhold, så vær oppmerksom på det.

– Men er vi heldige kommer det mest sent mandag kveld og natt til tirsdag når de fleste er inne, sier meteorologen.

Varmt og grått

Selv om det er meldt regn og skyet vil de høye temperaturene fortsette også utover uken.

– Også onsdag og torsdag er det utrygt for at det kan gå enkelte byger i området, og det vil samtidig være lummert, høy luftfuktighet og høye temperaturer så det vil også da kunne komme tordenbyger, ifølge Granerød.

Han beroliger sommerglade innbyggere om at sommeren ikke nødvendigvis er over av den grunn.

– Vi er midt i august som jo er en sommermåned, så selv om neste uke er grå og trist så vil det fortsatt kunne bli fint mot slutten av august og ut i september. Vi har hatt september måned med temperaturer over 20 grader tidligere. Det er likevel slik at nettene nå sakte, men sikkert blir lengre, sola får mindre tid på seg til oppvarming og det vil kunne bli noe kjøligere.