Si navnet, si Teknoberg!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kongsberg sentrum er for stort, leser jeg, og lurer: Grov ironi? 1. april? Man må jo ha slikt på det rene før man deltar i debatten. Nå er det nok slik at sentrum er stort i kjempestore småbyer, såkalte mikrometropoler, men allikavæl.

Fra et nylig oppslag i LP: "Er det rart om butikkene dør ut i første etasjene? Vi kan ikke fortsette å ha et så stort volum. Jeg synes vi råtner litt innenfra. Vi eser ut i alle retninger, med boliger langt oppover Bevergrenda og masse fotballbaner langt utpå Skrim. Blir vi enda større, blir vi heller ei bygd."

Ja, fyttirakkærn. Det bor altså folk langt oppi Bevergrenda? Makan! Selv bor jeg nå på Hindtåsen og skammer meg dypt. På tide at man kjører debatt.

At man får en hovedvei med navnet Teknologiveien er innlysende riktig. Joda, med min faglige bakgrunn kunne jeg tenke meg Filologiveien, men ser at jeg ville havne i et stort og pinlig mindretall. Men det foreslåtte navnet blir litt langt, mitt forslag er Teknoveien. Eller bedre, Tekno Alléen. (Feilaktig i to ord, men den feilen finner vi jo også i Kongsberg Gruppen.) Navnet på byen er også misvisende. Sentrum ligger nede i dalen, ikke på et berg, ikke er det noen konge her heller. 'Teknoberg' er det første som faller meg inn, det burde bli bra. Men så var det dette med det misvisende 'berg'. Teknodal? Og da ligger det snublende nær å få en mer internasjonal schwung: Techno Valley? Ja, dæsken! Da vil byen bli nevnt sammen med Silicone Valley. Verdens to store teknologiske navler.

Så var det all disse irriterende små trehusa. Det har brent her før, en ny brann ville kunne åpne for nye muligheter. Verdens største boligblokk er en kilometer lang og har 6000 leiligheter. En slik blokk kunne ligge langs Tekno Alléen, med massevis av butikker i første etasje. Alle vi skamløse fra Hindtåsen, Sulusåsen, Gamlegrendåsen, Bevergrenda m.fl. kunne flytte inn. Min adresse ville kanskje bli Tekno Alléen 5999, 3600 Techno Valley.

Hvorfor jeg harselerer så mye, spør du? Tja, det er ikke så lett å la være når det stadig kommer innbydelser til harselas i lokalavisa. Og jeg harselerer ikke med Kongsbergs historie, den er fascinerende. På begynnelsen av 1800-tallet var det nødstider i Kongsberg, Sølvverket ga for lite og det var mange munner å mette. Bergverksnæringa måtte erstattes av noe annet. Det begynte med Kongsberg Jernverk, etter hvert omfattet det våpenproduksjon. Man gikk over fra en primærnæring til sekundærnæring, det å lage redskaper. Og resten av historien kjenner vi. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, og nød lærte Kongsberg å lage redskaper. Så vil det alltid være uenighet om hvorvidt våpenproduksjon er et gode, den debatten tar jeg ikke opp.

Prefikset tekno kommer opprinnelig av gresk 'tekhne', det betyr 'kunst, håndverk'. Til trøst for oss alle.

Ps: Til skiltdebatten: Bør det stå 'Velkommen tilbake'? Mitt forslag: 'Hvorfor i all verden forlater du Kongsberg? Stopp her og fyll ut obligatorisk spørreskjema. Du vet ikke hva du gjør, og vi tilgir deg ikke. Hilsen Kongsberg vekstnemnd'.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken