Oversikten for lokalvalget 2023 i Kongsberg er utviklet av Amedia Kreativ, og ideen kommer fra Lars Bryne, vår journalist i Laagendalsposten. Artiklene er skrevet av Lars Bryne og andre medarbeidere i Laagendalsposten.

I denne oversikten kan du finne alle partiprogrammer, partilistene, et partibarometer og en generell artikkel om partiets førstekandidat og hvilke tanker de har før valget.

Under artikkelen er det tre vinduer som oppdateres hyppig. Her kan du finne partiets egne meninger og aktuelle nyhetsartikler fra Laagendalsposten

– En slags «bibel» for lokalvalget

– Ideen bak er å lage en slags «bibel» for lokalvalget i Kongsberg og Numedal 2023. Det vil si at hver kommune får hver sin side, hvor alle partiene får et eksponeringsvindu som de har vært med på å forme selv, forklarer Lars Bryne.

For øyeblikket er oversikten kun over Kongsberg, men følg med, for oversikten for numedalskommunene kommer også snart.

– For publikum betyr det at all relevant informasjon om lokalvalget vil finnes på denne siden. Det er første gang vi har laget noe slikt, og jeg vet ikke om andre som har gjort det heller. Vi liker å kalle det banebrytende, og veldig demokratisk ettersom alle får likt eksponeringsvindu, uavhengig av parti, sier Bryne.

For å kunne gjøre et godt valg

Hvorfor denne oversikten?

– Oversikten er laget for å gi Laagendalspostens lesere de beste forutsetninger for å gjøre et godt valg. Her har de tilgang på alt de trenger å vite, sier han.

Lav oppslutning under valg kan være truende for demokratiet. For Laagendalsposten er det derfor viktig at våre lesere føler de er godt oppdatert og at de deltar i valget.

– Noen er veldig engasjerte og noen velgere har sine prinsippfarger og stemmer det de alltid har stemt. Samtidig er det noen som er på søken etter hva de skal stemme. Det som er problematisk er at rundt 40 prosent av Kongsbergs befolkning ikke stemmer. Derfor får vi ikke et optimalt demokrati ut fra de prinsippene vi styrer etter, sier Bryne.

– Vi håper at dette kan føre til at flere stemmer. Ved å stemme kan de støtte de ideene de synes er best, og for å hindre de ideene de synes er verst.

– En fordel om alle stemmer

Laagendalspostens nyhetsredaktør, Cato Martinsen, sier seg enig.

– Oversikten er jo for å gi flest mulig muligheten til å sette seg inn i politikken og det å stemme. Det er en fordel for alle at folk stemmer. Lav stemmeoppslutning har vært en utfordring i mange år. De som stemmer skal kunne føle at de har et bedre grunnlag for å gjøre seg opp en mening. Vi gjør det for å styrke lokaldemokratiet, sier Martinsen.

Til slutt, en oppfordring fra Lars til dere lesere:

– Gå gjennom, prøv det og les hva politikerne sier. Og for all del gå og stem!

Ta en sniktitt på oversikten her.