Om under en måned skal gamle Skavanger skole være tømt, samtidig som den nye skolen et steinkast unna skal tas i bruk.

Det gjenstår fortsatt mye arbeid før alt er klart, og som i alle flytteprosesser er det også her snakk om mye rydding – og litt kaos under innspurten.

– Vi gjør jo dette mens vi er i full drift, sier rektor Britt Ellen Fagerheim, sittende i en blå sofa – som forresten skal selges.

Selger ting som har hopet seg opp

– Denne er jo helt fin, hvis man bare vasker bort litt av dette, sier Fagheim og nikker mot noen flekker på den blå sofaen.

Sofaen rektoren sitter i, er bare én av mange ting som ikke blir med videre til den nye skolen. Det kan være alt fra pulter, stoler og hyller – til kjøleskap, sløydbenker, bøker og gamle kart. Fagerheim håper å bli kvitt mest mulig når de inviterer til loppemarked på skolen onsdag 29. og torsdag 30. september.

Noe av det som skal selges er fra da skolen sto ny på 1970-tallet, mens andre ting er fra de siste årene.

– Det er mye som har samlet seg opp og som vi ikke har bruk for på den nye skolen, forteller Fagerheim.

– Dere har ikke vurdert mer gjenbruk på den nye skolen?

– Jo, men det er en del av tingene vi ikke har bruk for og derfor ikke tar med videre, blant annet på grunn av oppgraderinger, eller at ting blir for dyrt å reparere. Vi har erfart at det ofte lønner seg å kjøpe nytt skoleutstyr fordi det kan være vanskelig å få tak i deler når ting skal repareres – for eksempel til elevstoler, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Ikke for å bli rik

Målet med loppemarkedet er at alt av skolens møbler og utstyr som blir til overs, skal komme andre til gode og ikke kastes. Noe skal også gis bort til andre skoler som trenger spesifikke ting, og gjerne til veldedige organisasjoner.

– Hva gjør dere med inntektene?

– Dette er ikke noe vi gjør for å bli rike, men de kronene vi får inn vil gå til å kjøpe inn nytt utstyr på den nye skolen. Det viktigste er at andre kan få bruk for det, istedenfor at ting blir kastet eller stuet bort, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

– Sene kvelder

Tiden går fort, og nå nærmer det seg innflytningsdatoen i den nye skolen. Fra neste uke starter flytting av inventar og i høstferien skal lærerne flytte over sine ting. Mandag 11. oktober skal alt være klart for første skoledag i det nye bygget.

– Det blir nok noen sene kvelder før vi er i mål, sier Fagerheim.

Det skal ryddes, pakkes og sorteres, samtidig som det skal drives skole på vanlig måte. Foreldre må også svinge seg rundt og skal blant annet hjelpe rydding, kasting og loppemarkedet.

(Saken fortsetter under bildet)

Fagerheim er veldig klar for å flytte over til den nye skolen, og det tror hun også gjelder elevene, foreldrene og lærerne. Men hun skjønner også at noen kanskje synes det blir rart og litt trist – å se at skolen, som har huset utallige elever siden 1970-tallet, jevnes med jorden.

30. oktober skal den gamle skolen være helt tømt – og da er det klart for riving.